Nieuws/Buitenland
1696071
Buitenland

Nieuw-Zeeland: tienduizenden zonder stroom door storm

WELLINGTON - Vanwege een hevige storm is in delen van Nieuw-Zeeland de noodtoestand uitgeroepen. De cycloon Gita raasde dinsdagavond (lokale tijd) over het Zuidereiland. Op veel plaatsen gingen bomen en hoogspanningsmasten om. Tienduizenden mensen zitten zonder stroom.

De luchtvaartmaatschappij Air New Zealand annuleerde alle vluchten op de luchthaven van de hoofdstad Wellington. Scholen en meerdere wegen op het Zuidereiland zijn uit voorzorg gesloten. Door de hevige regenval liepen straten in Christchurch onder, nog voor Gita aan land was gekomen. Inwoners van lager gelegen gebieden werd geadviseerd een ander heenkomen te zoeken.

De noodtoestand is ook van kracht in Christchurch, de op één na grootste stad van het land, gelegen op het Zuidereiland. In totaal zijn zeven districten getroffen. Volgens de autoriteiten is de exacte omvang van de schade pas woensdagochtend bekend.

Gita raasde eerder met windsnelheden tot 275 kilometer per uur over eilandenstaten in de Stille Oceaan, waar de cycloon vooral in Tonga veel schade aanrichtte. De orkaan is inmiddels wel afgezwakt tot een storm.