Nieuws/Buitenland
1696765401
Buitenland

Dood IS-leider Al-Baghdadi gemeld, Trump komt met verklaring

Abu Bakr al-Baghdadi

Abu Bakr al-Baghdadi

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump zal zondag aankondigen dat speciale eenheden een operatie hebben uitgevoerd specifiek gericht tegen IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Volgens Newsweek is de IS-leider bij die operatie gedood, al kunnen andere media dat niet bevestigen.

Abu Bakr al-Baghdadi

Abu Bakr al-Baghdadi

De geheime missie had plaats in het noordwesten van Syrië. Trump zou ongeveer een week geleden daarvoor toestemming hebben gegeven. Volgens Newsweek is het ministerie van Defensie er „vrij zeker” van dat de IS-leider is gedood.

Bomvest

Tijdens de inval kwam het kort tot een schotenwisseling, waarna de IS-leider zichzelf om het leven bracht met een bomvest. Ook twee van zijn vrouwen kwamen door de explosie om het leven.

De missie zou zaterdag zijn uitgevoerd, nadat belangrijke inlichtingen waren binnengekomen. De locatie die de speciale eenheden zijn binnengevallen in de provincie Idlib, werd al langer in de gaten gehouden, meldt Newsweek. Dat Baghdadi zich in Idlib zou ophouden, is opmerkelijk. Het is het laatste grote rebellengebied in het land, maar wordt voornamelijk gecontroleerd door rivaliserende jihadisten.

’Iets heel groots’

Trump twitterde zaterdagavond dat „iets heel groots” is gebeurd. Vervolgens meldde het Witte Huis dat Trump zondagmorgen met een „belangrijke verklaring” komt. Dat zal hij om 09.00 uur plaatselijke tijd doen. In Nederland is het dan 14.00 uur.

De terreurleider verscheen in 2014 voor het laatst in het openbaar, toen hij in Mosul het kalifaat uitriep. Drie jaar later circuleerden hardnekkige geruchten over zijn dood. De terroristenleider is meerdere keren doodverklaard, onder meer door Rusland en Iran. Afgelopen april dook hij voor het eerst in vijf jaar weer op in een video.

Weinig bekend

Over Baghdadi, die zichzelf ’Kalief Ibrahim’ noemde, is weinig bekend. De echte naam van de gevreesde terroristenleider is Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri. Hij groeide op in Samarra, ten noorden van Bagdad, en is in 1971 geboren.

De Irakees trad in 2010 op de voorgrond als leider van al-Qaeda in Irak. Hij splitste zich later af van al-Qaeda en ging met zijn organisatie verder als Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL, ook vaak ISIS en Daesh genoemd). De terreurgroep, later omgedoopt tot Islamitische Staat, zwaaide op het hoogtepunt van zijn macht de scepter over gebieden in Syrië en Irak waar miljoenen mensen woonden.