Nieuws/Binnenland
169728646
Binnenland

’Onduidelijke regelgeving’

Hema, Wibra sluiten donderdag alle winkels

AMSTERDAM - De Hema en de Wibra sluiten vanaf donderdag toch alle vestigingen. Dat melden de winkelketens.

Eerder wilde Hema zijn winkels nog openhouden voor eten en drinken en andere essentiële producten, om ondersteuning te bieden aan supermarkten en drogisterijen.

„Vanwege de onduidelijkheid in de regelgeving van de overheid is gebleken dat dit niet leidt tot het gewenste resultaat”, laat Hema nu weten in een verklaring. De keten betreurt naar eigen zeggen de onduidelijke regelgeving en de wijzigingen die door het kabinet zijn gemaakt. Hema blijft online wel gewoon bereikbaar.

Ook Wibra houdt de rest van de lockdown zijn winkels gesloten. Dat meldt het bedrijf nadat het kabinet een aanscherping van de regels heeft aangekondigd. De budgetketen ging woensdag nog open voor de verkoop van essentiële producten en meende dat volgens de lockdownregels ook te kunnen doen.

Topman Bas Duijsens zegt dat zijn bedrijf „vanzelfsprekend” de regels volgt, maar verbaasd is over de „plotselinge ommezwaai” van het kabinet. „We zijn er juist van overtuigd dat het openhouden van winkels zoals die van Wibra bijdraagt aan het spreiden van mensen die essentiële producten nodig hebben. Juist in de decembermaand is de drukte in supermarkten groot.”

Wibra zegt meer dan de helft van zijn omzet uit essentiële producten als schoonmaakartikelen en verzorgingsproducten te halen, wat ruim boven de eerder gestelde eis van 30 procent lag. Volgens de nieuwe regels moet dat 70 procent zijn voor een winkel open mag.

Duijsens snapt dat de volksgezondheid boven het commerciële belang van winkels gaat. „Dit is een periode waarin er geen sprake kan zijn van funshopping. Ik hoop alleen dat de nieuwe aanpassing in de regelgeving niet zal leiden tot onverantwoord grote drukte in de supermarkten.”

Dat Hema het grootste deel van de 540 Hema-winkels toch open zou houden, was volgens de keten besloten in samenspraak met branchevereniging INretail en het kabinet. Kleinere Hema-winkels zonder foodassortiment gingen wel meteen dicht.

Haags decreet

De nieuwe regels leidden tot meer verwarring. Eerder op de dag kregen Action en Wibra al te horen van zorgminister Hugo de Jonge dat zij toch niet open kunnen. De koopjesketens wilden hun ’essentiële producten’, zoals etenswaren, schoonmaakmiddelen, hygiëneproducten maar ook diervoeding gewoon verkopen. Maar volgens De Jonge is dit niet de bedoeling.

Hij benadrukte dat de situatie met het coronavirus van iedereen „een maximale inspanning” vraagt om contacten te beperken. „Dit is niet het moment om de randen van de regels op te zoeken, en daarom kan het gewoon niet”, aldus de bewindsman.