Nieuws
1697364
Nieuws

Wall Street: Dow onder 25.000 punten

New York - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met verlies gesloten.

De Dow verloor 1% tot onder de 25.000 punten, de S&P500 zakte met 0,6% en de Nasdaq hield het verlies tot een fractie beperkt.

Walmart (-10%) zette dinsdagavond de toon met een fors verlies op tegenvallend ontvangen cijfers en vooral de vooruitblik op zijn verdienmodel. Het was de eerste keer in tien kwartalen op rij dat het concern niet aan de verwachtingen van de analisten voldeed.

Op de eerste dag na President’s Day met een blanco macro-economische agenda verloor de Dow meer dan 200 punten. Deze index en de bredere S&P500 gaan op voor de slechtste maand sinds begin 2016.

De yield op de Amerikaanse tienjaarsrente steeg lichtjes en naderde de 3%. De tweejarige staatsobligatie ging naar het hoogste niveau sinds 2008.

De grote vermogensbeheerder BlackRock gaf wel enige steun aan de markt: hij gaf een versterkt advies aan beleggers af om voor Amerikaanse aandelen te kiezen. De belastingmaatregelen van president Trump zouden de winstgroei van grote bedrijven een stimulans geven, aldus BlackRock.

De Nederlandse chipmaker NXP steeg bijna 6% op het verhoogde bod van Qualcomm (-1,3%). Het aandeel van zijn sectorgenoot Applied Materials won eveneens stevig net als LAM. De hele sector met zogeheten halfgeleiders ging naar het hoogste punt in drie weken tijd.

Home Depot rapporteerde daarentegen beter dan verwachte resultaten over het afgelopen kwartaal. Maar het profiteerde niet (-0,1%). Aandelen van wapenproducenten kregen een tik op een dreigend verbod van Trump voor een type volautomatische wapens dat vaak bij grote schietpartijen wordt gebruikt.

Drogisterijketen Rite Aid maakte een koerssprong van 7 procent. Supermarktbedrijf Albertsons maakte bekend de resterende divisies van het bedrijf over te zullen nemen. Dit nadat Walgreens Boots Alliance zich eerder al meldde voor de overname van onderdelen van Rite Aid. Door de deal maakt Albertsons ook de gang naar beurs. Drie jaar geleden zag Albertsons nog af van een beursgang op eigen houtje na tegenvallende resultaten van rivaal Walmart.