Nieuws/Buitenland
1697813577
Buitenland

Nauwkeurige spuiten: België heeft 70.000 extra inentingen

Lege ampullen met het coronavaccin.

Lege ampullen met het coronavaccin.

BRUSSEL - Belgische zorgverleners kunnen veel meer mensen inenten tegen het coronavirus dankzij het gebruik van zeer nauwkeurige spuiten. Hoewel een flacon van het Pfizer-vaccin volgens de bijsluiter goed is voor vijf prikken, lukt het in België volgens lokale media in vrijwel alle gevallen om ook een zesde dosis uit het flesje te halen.

Lege ampullen met het coronavaccin.

Lege ampullen met het coronavaccin.

Het Nieuwsblad schrijft dat de winst enorm is. België verwacht deze maand 350.000 doses van het coronavaccin. Dankzij de hypernauwkeurige spuiten wordt gerekend op een ’bonus’ van 70.000 inentingen. „We kunnen een vijfde meer mensen vaccineren”, zegt Roel Van Giel, voorzitter van huis artsenvereniging Domus Medica.

Dat in deze zogeheten multidose vials een restant achterblijft is heel normaal. Voor één shot is precies 0,3 ml vloeistof nodig. Bij het optrekken en injecteren is er altijd een beetje verlies, een deel blijft achter in de naald en spuit. Bij die kleine hoeveelheden bestaat dan het risico dat voor de vijfde persoon in de rij onvoldoende vaccin overblijft. Om dat te voorkomen vult Pfizer de flacons ruim voldoende. Maar waar de verpleegkundigen in andere landen zich gelukkig prijzen als het restant volstaat voor een zesde prikje, lukt het bij ons standaard om zes dosissen uit de flesjes te puren. Soms is zelfs een zevende mogelijk. “Enkel bij een onzorgvuldigheid lukt dat niet”, aldus Van Giel.

Goede spuiten

„Onze overheid heeft heel goede spuiten gekocht. Door de vorm blijft er nauwelijks vloeistof achter”, aldus Thomas De Rijdt van de apotheek van het UZ Leuven. „Wij gebruiken die momenteel, maar wat als we ze morgen niet meer hebben? Ik denk niet dat we de hele vaccinatiecampagne dit type gaan kunnen gebruiken. De hele wereld wil ze hebben.”

Ook op andere plaatsen in Europa kunnen meer mensen worden ingeënt dan verwacht. In Denemarken lukt het volgens plaatselijke media soms om zeven doses uit een flesje te halen, twee meer dan verwacht.

’Acceptabel’

De Amerikaanse toezichthouder FDA erkende vorige maand al dat mogelijk meer doses uit flesjes gehaald kunnen worden dan staat aangegeven. De medicijnwaakhond benadrukte toen volgens nieuwssite Politico dat het vanwege de gezondheidscrisis „acceptabel is om iedere dosis te gebruiken die bemachtigd kan worden.” Sommige apothekers zouden uit voorzorg niet meer dan vijf doses uit flesjes hebben gehaald.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop