Nieuws/Buitenland
1697869481
Buitenland

Oeganda denkt weer aan doodstraf voor homo’s

Het Oost-Afrikaanse land Oeganda wil een wet invoeren waarmee het mogelijk wordt om homoseksuelen ter dood te veroordelen.

De wet werd vijf jaar geleden niet ingevoerd omdat de benodigde meerderheid niet werd gehaald, maar de regering zou binnen enkele weken de wet opnieuw willen voorleggen. In 2014 trokken landen als de Verenigde Staten, Zweden, Noorwegen, Denemarken en Nederland hulp aan het land in, vanwege die wet.

Oegenda’s minister van Ethiek en Integriteit Simon Lokodo is voorbereid op een nieuwe storm aan kritiek. “Dat is een zorg,” zegt hij in de Daily Mail, “maar wij houden niet van chantage. Hoe zeer we ook beseffen dat dit de landen die ons hulp bieden zal ergeren, wij kunnen niet buigen voor mensen die ons een cultuur willen opleggen die niet de onze is.”

De wet zou worden gesteund door president Museveni. Verwacht wordt dat er nog voor het eind van het jaar over wordt gestemd en dat de benodigde meerderheid nu wel wordt gehaald.

LHBT-organisaties maken zich grote zorgen. "De wet criminaliseert ons, alleen al omdat we opkomen voor LHBT-rechten", zegt Pepe Julian Onziema van Sexual Minorities Uganda. Zij zien het land een enorme stap terug in de tijd maken. In 2015 vond zelfs een Gay Pride plaats in Oeganda.