Nieuws/Binnenland
1698679
Binnenland

Winter laat zijn tanden zien

Het wordt berekoud

Schaatsenslijpers, zoals Edwin Steijn van Oomssport in De Uithof in Den Haag, kunnen komende dagen hun hart ophalen.

Schaatsenslijpers, zoals Edwin Steijn van Oomssport in De Uithof in Den Haag, kunnen komende dagen hun hart ophalen.

Amsterdam - Het wordt berekoud in ons land met begin volgende week temperaturen van wel 15 graden onder nul. Dat betekent dat de schaatsen weer uit het vet kunnen, want de ijslaag op ondiepe slootjes kan groeien tot een centimeter of tien dikte.

Schaatsenslijpers, zoals Edwin Steijn van Oomssport in De Uithof in Den Haag, kunnen komende dagen hun hart ophalen.

Schaatsenslijpers, zoals Edwin Steijn van Oomssport in De Uithof in Den Haag, kunnen komende dagen hun hart ophalen.

„We krijgen te maken met een langdurige koudeperiode. Nu al vriest het ’s nachts matig tot streng, maar het houdt zeker tot het einde van de maand aan en mogelijk nog wat langer. Omdat het droog blijft, betekent dat goed nieuws voor de schaatsers. Want de omstandigheden zullen prachtig zijn”, verwacht Diana Woei van Weerplaza.

Russische Beer

„In meteorologische kringen hebben we het ook wel over de ’Russische Beer’ die eraan komt. Dat heeft te maken met het verleden van de Koude Oorlog, toen we Rusland aanduidden als de gevaarlijke Beer. Als er nu extreme koude vanuit Siberië onze kant opkomt, zeggen we gekscherend dat de Russische Beer in aantocht is omdat de winter dan echt zijn tanden laat zien”, lacht de weervrouw.

„De dagen verlopen bijna wolkeloos en zonder neerslag”, vervolgt Woei. „We hebben dus kraakheldere nachten waarin het flink gaat vriezen. Vanaf het weekeinde duikt de temperatuur ver onder de min tien graden en hebben we te maken met echt zeer koud winterweer.”

Voor wintersporters die vrijdag en zaterdag massaal naar de sneeuwhellingen afreizen, wordt het afzien. Niet alleen onderweg krijgen ze te maken met ontberingen, ook op de pistes zal de Siberische kou het echte genieten in de weg staan. Overdag kan het wel 20 graden vriezen en ’s nachts zal dat het dubbele zijn”, zegt Hajo Smit van Wintersportweerman.nl vanuit Oostenrijk.

Vaseline

„De gevoelstemperatuur zal nog kouder aanvoelen en het is zaak om je te wapenen tegen de kou. Dus doe wanten aan in plaats van handschoenen, trek thermo-ondergoed aan, check of je kleding wel winddicht is en smeer je gezicht in met vaseline. Want je kunt heel makkelijk worden overmand door de kou en van skiplezier is er dan geen sprake meer”, meent Smit.

De ANWB voorspelt dat het weer filerijden wordt richting de wintersportgebieden in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. „Er vertrekken zo’n 450.000 landgenoten richting de sneeuw, maar vanuit heel Europa zullen sporters die kant op trekken. We verwachten komend weekeinde de drukste periode van het winterseizoen. De wegen lopen dan ook snel vol, zeker in de vakantielanden zelf”, verwacht een woordvoerder.

Wintersporters die naar of door Duitsland rijden, krijgen vooral bij München (A99) en de A8 Karlsruhe/München/Salzburg te maken met files. In Oostenrijk is het vooral razend druk op de B179, de route via de Fernpas tussen de Duitse grens en Nassereith. Ook op de A10 Salzburg-Villach is het stilstaan, net als op wegen richting Tirol, Vorarlberg en het Salzburgerland.

Frankrijk verwacht zaterdag tussen 09.00 en 16.00 uur lange files op de A40 Mâcon-Chamonix en op de A43 Lyon-Chambéry. Vooral de laatste kilometers van de N85 Grenoble-Gap en de N90 Albertville-Bourg St. Maurice bij Moûtiers vormen een knelpunt. In Zwitserland zijn de belangrijkste knelpunten de A1 Zürich-Bern en de St. Gotthardtunnel in de A2 Basel-Chiasso.