Nieuws/Binnenland
170045101
Binnenland

OM eist levenslange gevangenisstraf tegen Ridouan Taghi en vier medeverdachten

Taghi hoort levenslang tegen zich eisen

Taghi hoort levenslang tegen zich eisen

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag vijf keer levenslang geëist tegen vijf verdachten die een hoofdrol zouden hebben gespeeld binnen de criminele organisatie van Ridouan Taghi. De onbetwiste leider zelf stuurde volgens het OM alle moorden aan. ,,Bij hem kwamen alle lijnen samen en hij liet een spoor van verwoesting en verdriet achter”, aldus de officieren van justitie tijdens het sluitstuk van het requisitoir dat in totaal negen dagen duurde.

Taghi hoort levenslang tegen zich eisen

Taghi hoort levenslang tegen zich eisen

Taghi gaf geen krimp tijdens het uitspreken van de eisen. Naast Taghi hoorden Mohamed Razzouki (40), Mao R. (47) en zijn broer Mario R. (42) en Achraf B. (29) levenslang eisen. De zaak van Saïd Razzouki wordt later inhoudelijk behandeld, omdat hij pas een half jaar geleden door Colombia is uitgeleverd. Ook hem hangt levenslang boven het hoofd. Mao R. en Saïd Razzouki waren de ,,de rechter- en de linkerhand van Taghi”, zegt het OM.

Ridouan Taghi (44) was ,,bijzonder volhardend” als het aankwam op het uitvoeren van de moorden, zeggen de officieren. ,,Hij bemoeide zich met de uitvoering, schrok niet terug voor het liquideren van eigen mensen die in zijn ogen ‘losse eindjes’ waren geworden. Eenmaal op een dodenlijst kom je er niet meer vanaf.”

Het megaproces Marengo met zeventien verdachten gaat onder meer over zes moorden, vier moordpogingen en vier voorbereidingen voor moord en een poging tot het veroorzaken van een explosie in een Spyshop. Volgens de officieren deinsden de schutters er niet voor terug om mensen dood te schieten in drukke straten, of in het bijzijn van kinderen en andere gezinsleden.

Zo werd Spyshop-medewerker Ronald Bakker door het hoofd geschoten voor de ogen van een kind. Samir Erraghib werd in IJsselstein in zijn auto door het hoofd geschoten terwijl zijn 7-jarige dochtertje naast hem zat. Ze moest wegduiken voor de kogels en de glasscherven.

Levens verwoest

,,Levens zijn verwoest. Niet alleen van de slachtoffers, maar ook van degenen die achterbleven en hun geliefde moeten missen. En die soms hebben gezien hoe hun man of vader werd vermoord. Dat zijn trauma’s voor het leven”, aldus de officieren.

Vier van de zes dodelijke slachtoffers werden door het hoofd geschoten. Daar drong Taghi op aan, volgens de officieren. Maar het maakte het moeilijker voor de familieleden om afscheid te nemen van de zwaar verminkte mannen.

Na iedere geslaagde moord, werd er via Pretty Good Privacy-telefoons door de verdachten juichend gereageerd. ,,Whoop whoop!”, schreef Taghi bijvoorbeeld. De officieren: ,,Mensenlevens behandeld als wegwerpartikel.”

Dat vrijwel alle verdachten zich beriepen op hun zwijgrecht en weigerden vragen te beantwoorden, rekende het OM ze zwaar aan. ,,Ze hebben geen verantwoordelijkheid genomen. Voor zover ze al spraken deden ze dat om hun eigen rol te minimaliseren.”

De andere twaalf verdachten hoorden straffen eisen tussen de 26 jaar en acht maanden, en bijna zes jaar.

Kroongetuige

Tegen kroongetuige Nabil B. (34) eiste het OM tien jaar gevangenisstraf, zoals eerder al was aangekondigd. Dat is een halvering van de straf die het OM op zijn plaats zou hebben gevonden als hij geen kroongetuige was geworden. Maar Nabil B. heeft wat de officieren betreft voldaan aan zijn verplichtingen. Hij heeft 28 verklaringen afgelegd bij de politie, veertien bij de rechter-commissaris en verscheen dertien keer op zittingen om vragen te beantwoorden.

Dat hij dat een tijdje niet wilde doen, vindt het OM begrijpelijk vanwege de moorden op zijn broer, zijn advocaat en zijn vertrouwenspersoon.

Het proces gaat in september verder met de pleidooien van de verdediging. De uitspraak wordt pas in de loop van 2023 verwacht.