Nieuws/Buitenland
1700756
Buitenland

Parijs wil strenger en sneller asielbeleid

PARIJS - De Franse regering wil de behandeling van asielaanvragen strenger en sneller aanpakken. Ook wil Parijs meer inspanningen om afgewezen asielzoekers daadwerkelijk uit te zetten. De regering presenteerde woensdag tijdens een kabinetszitting een voorstel voor een nieuwe immigratiewet.

De nieuwe regelgeving moet het mogelijk maken illegalen 90 dagen in hechtenis te nemen. Zij kunnen nu maximaal 45 dagen worden vastgezet. De regering wil mensen ook strafbaar stellen als ze illegaal de grens oversteken. Zij kunnen straks een gevangenisstraf van een jaar krijgen.

Het voorstel voorziet ook in tal van andere maatregelen. Zo moeten minderjarigen straks sneller in aanmerking komen voor asiel. Ook moeten asielaanvragen sneller worden afgehandeld. Minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, sprak over een „evenwichtige” wet. Het parlement moet zich er nog over buigen.

Indammen

Het aantal asielaanvragen blijft in Frankrijk, in tegenstelling tot veel andere Europese landen, alsmaar stijgen. In 2017 vroegen meer dan 100.000 mensen asiel aan in Frankrijk, een stijging van 17 procent ten opzichte van 2016. Meer dan een derde van de aanvragers is als vluchteling erkend.

President Emmanuel Macron wil de toestroom indammen. Minister Collomb beklemtoont dat Frankrijk wel vluchtelingen moet opnemen, maar niet alle arbeidsmigranten aankan. De nieuwe wet is in de gemengde politieke achterban van de liberaal Macron echter omstreden.

Het voorgestelde migratiebeleid bestaat volgens mensenrechtenactivisten en vluchtelingenhelpers vrijwel uitsluitend uit maatregelen om vluchtelingen te weren. Ze dreigen met protestacties. In conservatieve kringen wordt juist geklaagd dat de plannen niet ver genoeg gaan.