Nieuws/Binnenland
170091736
Binnenland

Modellenscout gearresteerd in Amsterdam op verdenking van tientallen zedenmisdrijven

AMSTERDAM - Een bekende Israëlische modellenagent die verdacht wordt van seksueel geweld tegen tientallen vrouwen, is donderdagavond opgepakt in Amsterdam toen hij een restaurant verliet. Volgens Israëlische media gaat het om Shai A. Zijn aanhouding is het resultaat van een gezamenlijke operatie van de Nederlandse en Israëlische politie.

Het Openbaar Ministerie Amsterdam bevestigt dat er een aanhouding is geweest. „Het gaat om een 44-jarige man met de Israëlische nationaliteit”, zegt een woordvoerder. Op foto’s in Israëlische media is te zien dat de man – geboeid, met zwart T-shirt en zwarte pet op – wordt geflankeerd door Nederlandse agenten, in het gebied rond het Leidseplein. Hij zou zijn herkend door een agent, waarop is besloten de aanhouding in gang te zetten. De Amsterdamse politie zegt uit oogpunt van privacy geen mededelingen te kunnen doen.

De verwachting is dat Shai A. snel zal worden uitgeleverd aan de Joodse staat, dat een jaar geleden een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde. A. woonde destijds in Hongarije en weigerde naar Israël te komen om zich te verdedigen nadat 26 vrouwen een klacht tegen hem hadden ingediend wegens seksueel geweld.

Een getuigenis rept volgens media uit het land van verkrachting. Een van de slachtoffers beweert dat A. met haar een kamer binnenkwam, de deur dichtsloeg, naar haar toe liep en ’zijn handen naar binnen stak en met zijn vingers duwde’. Het slachtoffer zei ook dat hij zijn broek uitdeed en haar middel met geweld vastgreep.

De modellenagent heeft altijd ontkend. Zijn advocaten hebben een statement gegeven, gepubliceerd in de krant Haaretz waarin ook zij aangeven dat er van de aantijgingen niets klopt. ,,Hij ontkent alle aanklachten en is ervan overtuigd dat hij wordt vrijgesproken door de rechter. Hij is het slachtoffer van een ’trial by media’.”

Bedreigingen

Volgens een tv-progamma bedreigde hij een deel van deze dames zodat zij niet naar de politie zouden stappen. Hij claimde goede connecties te hebben binnen de politie, waardoor aangifte kansloos zou zijn. „Hij heeft geen probleem als je naar de politie stapt, omdat hij daar iedereen kent”, aldus een voormalige medewerker in het programma Hazinor. In 2009 betaalde A. ruim 30.000 euro ’zwijggeld’ aan een model dat hij seksueel had belaagd. Het programma liet ook seksueel getinte berichten zien die A. stuurde naar vrouwen, onder wie enkele minderjarigen.

De Israëli vertegenwoordigde jarenlang de bekendste modellen van het land. De eerste beschuldiging tegen hem dateert uit 2005 toen hij samen met de baas van het Israëlische Fashion Channel werd gearresteerd voor het lastigvallen van een model in een club in Tel Aviv. Naderhand spraken meerdere modellen uit het land zich op sociale media uit over de praktijken van de modellenagent, onder wie Hila Krugman en Big Brother-ster Gal Gvaram.

Er is een tijdelijk arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de man. Binnen veertig dagen moeten de Israëlische autoriteiten een formeel uitleveringsverzoek indienen bij Nederland - met bewijs dat de verdenking tegen hem bevestigt.