Nieuws/Binnenland
1700949221
Binnenland

Passagiers met corona op 45 in Nederland gelande vluchten

SCHIPHOL - Op Nederlandse luchthavens zijn de afgelopen tijd reizigers en wellicht werknemers geweest die besmet zijn met het coronavirus. Van begin juni tot half juli zijn 45 vluchten op Schiphol aangekomen waar iemand aan boord was die het virus bij zich droeg, op Eindhoven gaat het om 6 vluchten waarbij in totaal 7 passagiers het longvirus onder de leden hadden.

Dat bevestigen de Veiligheidsregio Kennemerland na berichtgeving over Schiphol in het Noordhollands Dagblad en de GGD Brabant-Zuidoost na een bericht van de Volkskrant over de aantallen op Eindhoven Airport. In Maastricht zijn voor zover bekend geen besmette passagiers geland. Op Rotterdam Airport gaat het, sinds de versoepeling van de maatregelen, voor zover bekend om één besmette passagier, aldus de Volkskrant.

Nadat bij de GGD bekend was geworden dat de besmette personen eerder in een vliegtuig hadden gezeten, is er contactonderzoek uitgevoerd onder een aantal medepassagiers. Met welke passagiers de GGD contact opneemt, hangt af van waar de passagiers zaten ten opzichte van de besmette persoon, en hoe vol het vliegtuig was. „In dit geval waren er vluchten waarop we één persoon hebben benaderd voor een contactonderzoek, en in het uiterste geval hebben we 17 medepassagiers van een vlucht benaderd”, zegt de GGD over de vluchten naar Schiphol. Het is niet duidelijk uit welke landen of gebieden de vluchten kwamen of hoeveel personen er in totaal besmet zijn.

De medepassagiers is aangeraden om zich ook te laten testen of twee weken in quarantaine te gaan, om zo ervoor te zorgen dat zij niemand anders besmetten.

Voordat reizigers gaan vliegen moeten zij een gezondheidsverklaring invullen, waar zij bijvoorbeeld op aangeven of ze koorts hebben of verkouden zijn.

Vliegen vanaf Groningen

Vanaf juli worden bij Groningen Airport Eelde ook weer passagiersvluchten afgehandeld. Ee woordvoerder van het vliegveld laat aan De Telegraaf weten dat er geen coronagevallen bekend zijn bij passagiers of onder personeel.