Nieuws/Binnenland
1701239
Binnenland

EU-begroting: hakken in het zand

Den Haag - Premier Rutte moet bij de onderhandelingen over de EU-begroting zijn hakken in het zand zetten en eisen dat Nederland niet nog meer gaat betalen. Dat eist de EU-kritische oppositie.

De PVV ziet de bui al hangen. De partij probeerde in juni af te dwingen dat Nederland z’n veto over de meerjarenbegroting zou uitspreken als we opnieuw netto-betaler zouden worden. Kamerlid Maijer: „Toen werd er gezegd: nu is nog niet de tijd om met veto’s te zwaaien.”

Maar dat is hoe het er in Brussel aan toe gaat, weet Maeijer, oud-Europarlementariër. „Je bent de hele tijd te vroeg, totdat het opeens te laat is. Dus wat ons betreft is het nu al tijd om met de vuist op tafel te slaan. Zolang we nog in de EU zitten, moeten we ernaar streven om zo min mogelijk te betalen.”

Ook de SGP zit er scherp in. Kamerlid Bisschop: „Het is heel simpel: er vertrekt een lid, de begroting moet met dat bedrag naar beneden. Maar nee, de EU slorpt op allerlei terreinen meer bevoegdheden op: onderwijs, financiën, defensie, het sociaal stelsel, schooltjes in Griekenland. Terwijl de EU zich moet richten op de hoofdtaken: munt, markt, migratie.”

Ook voor Forum voor Democratie liggen de zaken eenvoudig. „We willen niet meer geld uitgeven aan de EU, maar minder”, zegt voorman Baudet. „De begroting moet omlaag en onze bijdrage ook.”