Nieuws/Binnenland
1701672165
Binnenland

Lokaal onrustige oudejaarsnacht

LIVE | Politie belaagd, weinig oogletsel en meer autobranden Brabant

Een geparkeerde auto aan de Vroenhof in Eindhoven in lichterlaaie. Het was geen incident.

Een geparkeerde auto aan de Vroenhof in Eindhoven in lichterlaaie. Het was geen incident.

AMSTERDAM - Gelach om blunderende reljeugd, tientallen autobranden, illegale feestjes en de politie en hulpverleners onder vuur... De jaarwisseling was dit jaar anders dan anders, maar wel beheerster dan voorgaande jaren. Vuurwerk was verboden, al hield niet iedereen zich daaraan. Verspreid door het land waren er incidenten.

Een geparkeerde auto aan de Vroenhof in Eindhoven in lichterlaaie. Het was geen incident.

Een geparkeerde auto aan de Vroenhof in Eindhoven in lichterlaaie. Het was geen incident.

In dit artikel houden we u op de hoogte van het laatste nieuws op oudejaarsdag.

Het laatste nieuws staat bovenaan:

19.18 uur Politie: drukke jaarwisseling met veel overlast

De politie heeft veel werk gehad deze jaarwisseling. Er waren veel meldingen van overlast, maar grote excessen zijn uitgebleven. Toch was er weer veel agressie tegen politiemensen en andere hulpverleners. Dat zegt politiebaas Henk van Essen.

De politie heeft meer incidenten geregistreerd dan de voorgaande jaren. Maar dat komt mogelijk doordat burgers vanwege het vuurwerkverbod eerder melding van overlast deden, is het vermoeden.

Het aantal geregistreerde incidenten met geweld tegen hulpverleners was vergelijkbaar met afgelopen jaren. Wel waren meer politiemensen bij dergelijke incidenten betrokken. "Positief zijn de berichten over de grote daling van vuurwerkletsel. De inzet was om de spoedeisende hulp op dit punt te ontlasten en dat is gelukt", zegt de korpschef.

17.50 uur Verbond van Verzekeraars: ondanks talrijke incidenten jaarwisseling beheerster

Ondanks talrijke incidenten met onder meer materiële schade aan woningen en voertuigen is de jaarwisseling beheerster verlopen dan voorgaande jaren. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de eerste meldingen van stichting Salvage (opgericht door de gezamenlijke brandverzekeraars), politie en de brandweer. Een voorlopige inschatting van het totale schadebedrag aan particuliere woningen en auto’s door verzekeraars komt op 7 januari.

Volgens de voorlopige schattingscijfers van stichting Salvage verliep de jaarwisseling vrij rustig, doordat het aantal branden met de vermoedelijke oorzaak vuurwerk beduidend lager ligt dan eerdere jaarwisselingen. Het aantal oproepen voor hulp na brand lijkt volgens een eerste inschatting uit te komen op ongeveer 30 tot 35 procent ten opzichte van voorgaande jaren.

Volgens de politie vonden opvallend veel autobranden plaats in Midden- en West-Brabant. Hulpdiensten, zoals de politie en brandweer, werden dit jaar opnieuw slachtoffer van geweld in tal van gemeenten, zoals in Volendam, Amsterdam, Harderwijk en Almelo. „Het is aan de politiek om na te gaan met welke maatregelen we de veiligheid van de jaarwisseling kunnen waarborgen en dat hulpverleners zonder problemen hun werk tijdens de jaarwisseling kunnen uitvoeren. Maar het is buitengewoon ernstig dat hulpverleners niet op normale wijze hun werk kunnen uitvoeren”, aldus Weurding.

14.32 uur Politie beëindigt feest op nieuwjaarsochtend in Nijmegen

De politie heeft vrijdagochtend rond 10.30 uur een illegaal feest beëindigd aan de Lijnbaanstraat in Nijmegen. Er waren ongeveer dertig personen aanwezig.

Een deel van de feestgangers probeerde te ontkomen, maar de politie wist dat te voorkomen. Alle aanwezigen hebben een bekeuring gekregen wegens overtreding van de coronaregels. Zo is groepsvorming verboden, bovendien hielden de feestvierders geen voldoende afstand van elkaar.

14.12 uur Politie: in Den Bosch Oost ’ging het mis’

De politie spreekt van een onrustige jaarwisseling in Den Bosch. Met name in Den Bosch Oost ging het mis, aldus de politie vrijdag. Volgens de politie waren in dit deel veel verstoringen van de openbare orde, met name in het begin van donderdagavond. De mobiele eenheid moest er ingrijpen om de orde te herstellen.

In Oost werden volgens de brandweer meerdere auto’s in brand gestoken. Ook gooiden jongeren vuurwerk naar de politie. De brandweer kon de branden niet blussen zolang de situatie onveilig was.

Volgens de politie ging het om enkele tientallen relschoppers die vernielingen pleegden en branden stichtten. „Ook werd zwaar vuurwerk naar bussen en de politie gegooid”, aldus de politie.

„De misdragingen zijn natuurlijk onacceptabel. Voor de veiligheid van de buurt, en richting onze hulpdiensten”, aldus burgemeester Jack Mikkers. „Maar ook vanwege de schade die aan bezittingen van inwoners en andere partijen wordt toegebracht. Reken maar dat we samen met onze partners de relschoppers aan gaan pakken. Er zijn daarvoor al verschillende beelden beschikbaar.”

Mikkers merkte dit deel van Den Bosch donderdagavond aan als veiligheidsrisicogebied.

13.50 uur Halsema: jaarwisseling beheersbaar verlopen

De jaarwisseling in Amsterdam en omgeving is volgens burgemeester Femke Halsema beheersbaar verlopen. Er zijn minder aanhoudingen verricht door de politie dan in voorgaande jaren. De brandweer en de ambulancediensten rukten minder vaak uit voor spoedeisende ritten. Cijfers noemt de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland niet in het voorlopige beeld van de politie, de brandweer en de geneeskundige diensten.

In en rond de hoofdstad zijn de hulpdiensten dit jaar minder gehinderd in hun werkzaamheden. Op de Osdorper Ban in stadsdeel Nieuw-West zijn aanhoudingen verricht nadat er vuurwerk richting de politie was gegooid. Er zijn geen agenten gewond geraakt.

In Amsterdam-Oost zijn op de Molukkenstraat ongeregeldheden ontstaan met zwaar vuurwerk. Daar is de ME ingezet. Ook in Uithoorn kwam de ME in actie. Daar zorgde een groep jongeren voor onrust. De zware ongeregeldheden van vorig jaar hebben zich er niet herhaald. De brandweer heeft in de hele regio Amsterdam-Amstelland veel containerbranden geblust gedurende de nieuwjaarsnacht.

Er waren slechts twee vuurwerkslachtoffers in de regio Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Dat noemt de veiligheidsregio uitzonderlijk laag.

13.34 uur Regio Rotterdam: 34 voertuigbranden

De jaarwisseling in de regio Rotterdam-Rijnmond heeft ondanks het vuurwerkverbod en de oproep oud en nieuw vooral thuis te vieren de hulpdiensten een drukke nacht bezorgd. Wel zijn grote incidenten uitgebleven, meldt de veiligheidsregio.

De circa vijfhonderd hulpverleners kregen aardig wat voor hun kiezen.

Het ambulancepersoneel had het vooral na de jaarwisseling druk met een piek tussen 00.00 en 04.00 uur. In totaal werd ze 176 keer opgeroepen.

Zo verwerkte de brandweer 390 meldingen. Dat was aanzienlijk minder dan vorig jaar (711). In de meeste gevallen ging het om container- en kleine buitenbranden, maar er waren ook 32 brandmeldingen in een gebouw of woning. Verder waren er 34 voertuigbranden

13.21 uur Grote vuurwerkschade en méér autobranden Brabant

De schade als gevolg van zwaar vuurwerk in Midden- en West-Brabant is „aanzienlijk.” Ook waren in deze regio meer autobranden dan vorige jaarwisselingen, maakte de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant vrijdag bekend.

Incidenten waren er met name in Oosterhout, Dussen, Rijswijk, Gilze, Roosendaal, Etten-Leur, Breda, Zevenbergen en Oudenbosch. De brandweer spreekt van een drukke jaarwisseling, ondanks het vuurwerkverbod, de lockdown en de horecasluiting. De brandweer moest op 31 december en 1 januari tot 08.00 uur in totaal 204 keer uitrukken. Dat is weliswaar minder dan vorig jaar (255), maar de inzet was wel intensiever.

13.11 uur Toch smog

De lucht was tijdens de jaarwisseling minder vervuild dan voorgaande jaren, maar lokaal was toch sprake van veel smog, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Volgens het RIVM was het niet op alle plaatsen zo dat er dit jaar minder vuurwerk is afgestoken. Op diverse plekken werden wel verhoogde concentraties fijnstof gemeten.

Het duurde volgens het RIVM soms enkele uren voordat de concentraties lager werden. In de omgeving van Amsterdam en in het oosten van het land zijn de concentraties nog steeds aanzienlijk.

De hoogste concentratie fijnstof van www.luchtmeetnet.nl is gemeten op een meetstation in Den Haag: een gemiddelde uurconcentratie van bijna 1000 microgram fijnstof per kubieke meter lucht.

12.29 uur Brandweer tijdens oud en nieuw bijna 4000 keer gealarmeerd

De brandweer is tijdens oud en nieuw in totaal 3959 keer opgeroepen voor een incident. Vaak ging dat om een brand, blijkt uit voorlopige cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid, dat namens Brandweer Nederland de nieuwjaarsincidenten bijhoudt. De cijfers beslaan heel oudejaarsdag en gaan tot en met 08.00 uur op nieuwjaarsmorgen.

In totaal is de brandweer 3483 keer uitgerukt om een brand te blussen. Het gros van de brandincidenten betrof een buitenbrand. Verder waren er veel containerbranden (612) en autobranden (226). 95 keer ging het om een woningbrand en ruim honderd keer om een ’overige gebouwbrand’.

De brandweer blust een vuur in Wapenveld waar agenten een waarschuwingsschot moesten lossen toen ze werden belaagd.

De brandweer blust een vuur in Wapenveld waar agenten een waarschuwingsschot moesten lossen toen ze werden belaagd.

De piek van het aantal meldingen lag rond middernacht. Toen is de brandweer 1333 keer opgeroepen.

Uit een eerste inventarisatie van Brandweer Nederland blijkt een afname van het aantal incidenten in achttien veiligheidsregio’s. Opvallend is dat in de drie noordelijke regio’s het aantal incidenten is toegenomen. In Groningen, Drenthe en Friesland was het opvallend drukker dan voorgaande jaren. Maar ook daar bestonden de meldingen voornamelijk uit kleine buitenbranden verspreid over de avond en nacht.

„Ondanks de relatief rustige jaarwisseling, zien we ook dit jaar toch weer meldingen van agressie tegen brandweerlieden”, zegt Tijs van Lieshout, voorzitter van Brandweer Nederland. „Daarbij werden collega’s verbaal aangevallen of met vuurwerk of voorwerpen bekogeld. Ook is schade aangebracht aan materieel. Dat blijft onverteerbaar.”

11.27 uur Tamelijk rustig in Utrecht, Limburg, Friesland, Overijssel

Sharon Dijksma, de nieuwe burgemeester van Utrecht, spreekt van een „relatief rustige jaarwisseling” in haar stad. „Tegelijkertijd is elk incident er een te veel.” De politie verrichtte in de stad elf aanhoudingen (vorig jaar waren dat er 38), er waren zeventien autobranden (drie minder dan een jaar geleden) en de ME moest één keer worden ingezet (vorig jaar 4 keer).

Diverse incidenten konden in de kiem worden gesmoord. Groepen jongeren die overlast veroorzaakten en een politievoertuig met stenen bekogelden, werden door de ME uit elkaar gedreven. De rust keerde weer snel terug. Een illegaal feest onder een viaduct van de A12 werd vroegtijdig ontdekt. Vijftien mensen kregen een bekeuring.

Ook elders in het land zijn er positieve signalen. In de hele regio IJsselland in Overijssel is er tijdens oud en nieuw sprake geweest van „een prima sfeer, zowel overdag als ’s nachts”, meldt de veiligheidsregio daar. „Wij hebben geen meldingen ontvangen van agressie of geweld tegen brandweermedewerkers.”

De brandweer in Friesland is tijdens de jaarwisseling minder vaak uitgerukt dan voorgaande jaren: 76 keer. Vorig jaar was dit 83 keer en het jaar ervoor 96 keer. De brandweer in Gelderland-Zuid is tijdens de jaarwisseling 121 keer opgetreden, minder dan een jaar eerder toen 156 keer werd ingegrepen bij brandjes en incidenten, meldt de veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Noord- en Midden-Limburg hebben een rustige jaarwisseling gekend, vergelijkbaar met een doorsnee uitgaansavond. „Een goede start van 2021”, liet de veiligheidsregio Limburg-Noord vrijdag weten. Er is geen sprake geweest van geweld of agressie tegen hulpverleners, en er zijn geen meldingen over vuurwerkslachtoffers bij de ziekenhuizen in Venray, Venlo, Weert en Roermond.

09.30 Zelfs vanmorgen nog 4 autobranden Deventer

De golf van tientallen autobranden van oudejaarsnacht is nog niet helemaal voorbij ’s ochtends. Om 07.30 uur stonden er nog vier voertuigen in vlammen in de volksbuurt het Rode Dorp in Deventer, melden fotografen.

Een spoor van vernieling in de wijk: links een auto in brand, rechts (vooraan in beeld) ook.

Een spoor van vernieling in de wijk: links een auto in brand, rechts (vooraan in beeld) ook.

Is jouw auto vernield door brand? App naar onze whatsapp tiplijn.

09.08 uur ’Grote faal’ Rijswijk gaat internationaal

Nieuwjaarsleedvermaak: het incident in Rijswijk gaat viraal en slaat ook buiten de landsgrenzen zijn vleugels uit. Een groep jongeren wilde daar een caravan in brand zetten. Dat liep even anders. De brandbom ging op een ongelukkig moment af, waarna de stunters zelf met brandende vloeistof werden overgoten.

Op beelden is te zien hoe kleding vlam vatte en medestanders het vuur doofden. Hoe het met de mannen gaat, is niet bekend. Ondertussen verspreiden de beelden zich over het internet en worden ze op sociale media door Engelstalige accounts gedeeld. „In Rijswijk, Den Haag, Nederland: een groep losbandige jongeren probeerde een voertuig in brand te steken met een molotovcocktail en stak per ongeluk ook een paar vrienden in brand”, deelt een Duitstalige mevrouw.

De politie moest de ME inzetten om de brandweer te ondersteunen bij het blussen. Zij vormden een linie om de jongeren op afstand te houden. Dezelfde nacht werden in Rijswijk een bestelbus en een scooter in brand gezet. Hoeveel voertuigbranden er precies waren, is nog onduidelijk.

09.02 uur Politie komt vanmiddag met overzicht

De politie is bezig met het verzamelen van informatie om zich een beeld van de afgelopen nacht te vormen. ’s Middags komt de korpsleiding met meer informatie.

08.11 uur Vier agenten gewond bij beëindiging illegaal feest Arnhem

Vier politiemensen zijn vrijdagochtend vroeg gewond geraakt bij de beëindiging van een feest in een pand aan de Koningsweg in Arnhem. Twee van de agenten moesten voor behandeling naar het ziekenhuis, meldt de woordvoerder van burgemeester Marcouch.

De mobiele eenheid werd ingezet om een einde te maken aan het feest. Daar waren zeker zeventig bezoekers. In de bunker op het terrein werd echter verzet gepleegd en werden stenen naar de politiemensen gegooid. Vier bezoekers zijn aangehouden wegens het plegen van openlijk geweld.

In Arnhem raakten agenten gewond.

In Arnhem raakten agenten gewond.

Burgemeester Ahmed Marcouch reageerde op Twitter verbolgen op het illegale feest. „Dit asociale tuig, wat een verschil met al die mensen hier in Arnhem die letten op elkaar, in plaats van willens en wetens het risico nemen om hier onze mensen te besmetten met een dodelijk virus en geweld tegen onze dienders is dubbel slecht.”

Als voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Midden looft Marcouch de inwoners van Arnhem en omgeving voor hun gedrag tijdens de jaarwisseling. „Onze inwoners begrepen goed dat het dit jaar draaide om de bestrijding van corona en gaven ruim gehoor aan het vuurwerkverbod”, aldus Marcouch.

Hoewel het wegens de coronamaatregelen veel rustiger was dan gebruikelijk, moest de brandweer toch 90 keer uitrukken, onder meer voor een vuurwerkexplosie in een woning en verder vooral voor buitenbranden, zoals containers, afval, rommel en vreugdevuurtjes. Vorig jaar rukte de brandweer 97 keer uit.

08.07 uur Politie bekogeld met stenen in Utrecht, 27 arrestaties Midden-Nederland

De politie Midden-Nederland heeft ’s ochtends de belangrijkste incidenten van de nacht opgesomd. De ME rukte uit in Amersfoort waar een groep van zo’n 90 mensen zich had verzameld, in Oudewater voor een klein groepje jongeren, en aan de Robijnhof in Utrecht. Daar werd de politie door jongeren bekogeld met stenen. Er waren geen confrontaties of aanhoudingen.

In totaal zijn in de provincies Utrecht en Flevoland en de Gooi- en Vechtstreek 27 mensen aangehouden.

07.47 uur Oogarts opgelucht: ’Rustigste oud en nieuw in mijn carrière’

Hoewel het vuurwerkverbod lang niet door iedereen werd nageleefd, zeker rond middernacht niet, merken de ziekenhuizen wel degelijk verschil. Een intensivist uit Rotterdam laat op de radio weten dat het aantal gewonden flink meevalt in vergelijking met andere jaren.

„Dit is de rustigste nieuwjaarsdienst die ik in mijn carrière heb meegemaakt. En dit was mijn 23e nieuwjaarsdienst. Het was heel rustig”, zegt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam. „We hebben twee carbidletsels gezien en een patiënt met vuurwerkletsel. Er komt in de loop van de ochtend nog een vierde patiënt uit een ander ziekenhuis. Maar dat staat in schril contrast met de horrornacht die we vorig jaar meemaakten. Toen zagen we binnen tweeënhalf uur 18 oogletsels door vuurwerk.”

Ook het UMCG laat weten dat het rustiger was dan normaal.

06.52 uur Vuurwerk kost man een hand in De Kwakel

Een man is oudejaarsnacht in De Kwakel ernstig gewond geraak door een vuurwerkongeval. Hij moet waarschijnlijk een hand missen. Wat er precies gebeurd is is niet duidelijk, maar volgens een politiewoordvoerster was de man zelf het vuurwerk aan het afsteken waarna het mis ging.

De Kwakel is een dorp in de gemeente Uithoorn, in het zuiden van Noord-Holland.

04.40 uur Illegaal feestje Didam

De politie heeft veertien jongeren in Didam bekeurd omdat zij in een keet een illegaal feestje aan het vieren waren. Ze konden niet de coronamaatregelen volgen en 1,5 meter afstand houden.

De politie zegt „iedereen nadrukkelijk” op te roepen „de jaarwisseling veilig en feestelijk te vieren binnen de kaders die er zijn. We moeten er met z’n allen voor zorgen dat oud en nieuw op een veilige en feestelijke manier verloopt.”

04.24 uur Groep Leeuwarden gooit vuurwerk naar politie

De politie in Leeuwarden heeft vrijdagochtend meerdere arrestaties verricht bij ongeregeldheden in het centrum, meldt Omrop Fryslân.

Tumult in Leeuwarden.

Tumult in Leeuwarden.

Een groep jongeren gooide vroeg in de ochtend zwaar vuurwerk richting agenten. Bij de inzet op en nabij de Voorstreek rukte de politie in groten getale uit. Ook de ME en marechaussee kwamen volgens de regionale omroep in actie. Een van relschoppers zou op de vlucht voor de politie in een gracht zijn beland.

Een groep waar volgens omstanders ook voetbalhooligans bij leken te zitten, keerde zich in Leeuwarden tegen de politie.

Een groep waar volgens omstanders ook voetbalhooligans bij leken te zitten, keerde zich in Leeuwarden tegen de politie.

04.10 uur Arrestatie na melding ’steekpartij’ en groot vuur

Rond 03:10 uur kregen politie en ambulance melding van een steekincident op het Johan van Veenplein in Uithuizermeeden. Tijdens de bluswerkzaamheden van de een grote trailer met houten kratten, die in brand was gezet, zou er mogelijk zijn gestoken.

Een ambulance is ter plaatse gekomen en daarin is een mogelijk slachtoffer behandeld. Wat er zich precies heeft afgespeeld op het plein is op dit moment niet bekend. De politie was in grote getale ter plaatse om voor een veilige werkomgeving te zorgen voor de ambulancedienst en brandweer.

Agenten grijpen in.

Agenten grijpen in.

Een van de omstanders die niet zou hebben willen luisteren is hierbij aangehouden. Terwijl de hulpverlening nog volop bezig was, werd er vanuit de omstaande jeugd vuurwerk gegooid om te provoceren.

03.59 uur Agenten bekogeld in Amsterdam, vijf arrestaties

In Amsterdam Nieuw-West zijn tijdens de nieuwjaarsnacht op de Osdorper Ban politiemensen met vuurwerk bekogeld. Groepen jongeren zorgden voor onrust. De politie heeft vijf mensen aangehouden. Er zijn geen agenten gewond geraakt.

In Amsterdam-Oost vonden in en rond de Molukkenstraat eveneens ongeregeldheden met groepen jongeren plaats. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken. De politie zette de Mobiele Eenheid in om de jongeren te verdrijven. Volgens een woordvoerder is de rust inmiddels weergekeerd. Er zijn geen aanhoudingen verricht, maar de politie sluit niet uit dat dat later alsnog zal gebeuren.

03.50 uur Nieuwe trend? Overal autobranden

Verspreid door het hele land zijn er op zijn minst tientallen autobranden. Onder meer in Utrecht zijn volgens een lokale nieuwsfotograaf 17 autobranden geteld. Verder gingen auto’s in vlammen op in Rijswijk, Zeist, Den Bosch, Veen, Vlijmen, Almelo, Amsterdam, Wateringen, Rotterdam, Den Haag, Kolumerzwaag en op Urk. Lees alles daarover hier:

03.48 uur Politie lost waarschuwingsschot

Een politieagent heeft een waarschuwingsschot gelost nadat hij werd belaagd door een groep jongeren in Wapenveld. De agent sprak de jongeren aan omdat ze een vuur hadden aangestoken.

De brandweer blust een vuur in Wapenveld waar agenten een waarschuwingsschot moesten lossen toen ze werden belaagd.

De brandweer blust een vuur in Wapenveld waar agenten een waarschuwingsschot moesten lossen toen ze werden belaagd.

Nadat hij de jongeren had aangesproken, besloten zij de agent aan te vallen. Hij loste daarop het waarschuwingsschot. Dat bleek voldoende, want daarna dropen de jongeren snel af.

03.22 uur Koning bezoekt zorg

De koning heeft tijdens de nieuwjaarsnacht in Den Haag hulpverleners bezocht. Dat heeft de RVD na afloop van de bezoeken laten weten.

Willem-Alexander ging, samen met de Haagse burgemeester Jan van Zanen, de politiechef en de hoofdofficier van justitie, naar het regionaal crisiscentrum van de Veiligheidsregio Haaglanden, de gemeenschappelijke meldkamer, politiebureau Hoefkade en het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde.

03.10 uur Onrustige nacht in regio Betuwe

Het is de nacht van donderdag op vrijdag onrustig in het zuidwesten van Gelderland, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid weten. Hulpdiensten zijn op meerdere plekken in onder meer de Betuwe, de Bommelerwaard en Tiel op de been. Her en der zijn kleine brandjes.

In Tiel heeft een school in brand gestaan. De precieze toedracht van de brandjes, of er bijvoorbeeld ook vuurwerk aan te pas is gekomen, weet de woordvoerder niet. Ook heeft de ME een kruising in de plaats ontruimd, nadat tientallen jongeren het kruispunt hadden bezet, er spullen naartoe hadden gesleept en die in brand hadden gestoken. De ME heeft het kruispunt ontruimd waarna de brandweer de brand kon blussen.

Volgens De Gelderlander is de brandweer in Nijmegen bekogeld met vuurwerk, tijdens het blussen van een vreugdevuur.

In Waardenburg hinderde een groep van ongeveer honderd mensen de brandweer. De ME moest rond 01.30 uur komen om te helpen. Volgens de politie probeerden de brandweerlieden een autobrand te blussen. De politie hield vier mensen aan voor openlijke geweldpleging en een persoon voor het gooien van vuurwerk naar een agent.

Een stukje naar het zuiden, in Hedel, vroeg de brandweer ook hulp van de ME bij het blussen van een brand. Een groep van vijftig mensen hinderde volgens de politie het blussen. Ook werd er met vuurwerk gegooid naar politie en brandweer. De ME hoefde uiteindelijk niet in te grijpen.

03.05 Jaarwisseling probleemwijk de Geitenkamp rustig verlopen

De jaarwisseling in Arnhem is rustig verlopen, zo stelt een woordvoerster van de veiligheidsregio Gelderland-Midden in de nacht van donderdag op vrijdag. Voorafgaand aan de jaarwisseling had burgemeester Ahmed Marcouch zes gebiedsverboden uitgedeeld voor de wijk de Geitenkamp. Het was eind november avondenlang onrustig in de wijk, door ernstige vuurwerkoverlast. Daarvoor zijn toen uiteindelijk meer dan twintig relschoppers opgepakt.

„De overgrote meerderheid van de Arnhemmers heeft zich solidair verklaard met de zorg”, zei Marcouch in de nacht van donderdag op vrijdag tegen De Gelderlander. „Hen wil ik complimenteren, zij zijn ook thuisgebleven.”

02.07 uur Politie geslagen bij conflict met tientallen mensen in Renkum

In het Gelderse Renkum is op oudejaarsavond een politieagent in het gezicht geslagen, die af was gekomen op een conflict met tientallen mensen. Er werd een man aangehouden.

De politie ging met meerdere voertuigen af op het conflict, dat rond 23.45 uur plaatsvond.

Bekijk meer updates van vóór 02.00 uur:

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd