Nieuws/Buitenland
1701813
Buitenland

’Ze behandelden me als een mens’

Emotionele cipier bedankt gevangenen die zijn leven redden na hartaanval

Dat hij een zware hartaanval overleefde, heeft de 52-jarige cipier Gary Grimm uit Texas te danken aan een groep gevangenen uitbrak om hulp te halen. Ruim twee jaar nadat hij de dood in de ogen keek, pakt hij de kans om zijn redders te bedanken. „Ze hadden me ook kunnen laten liggen.”

Veel van het moment waarop hij de hartaanval kreeg, weet Gary niet meer. „Ineens werd ik wakker op de Eerste Hulp”, vertelt hij aan de lokale nieuwszender WFAA.

Wat er daarna gebeurde, heeft hij van horen zeggen. Een groep gevangenen die zagen dat de cipier bewusteloos is, beginnen op de muren en de tralies te bonken om de andere bewaarders te waarschuwen. Als dat niet lukt, krijgen ze het voor elkaar een deur te forceren en de aandacht van de bewakers trekken. Die grijpen in.

Tranen

Twee jaar na de heldendaad duiken er bewakingbeelden op uit de gevangenis. Bij het terugzien, wordt Gary emotioneel. „Als ze hadden gewild dat ik dood zou gaan, hadden ze me daar gewoon kunnen laten liggen”, aldus de dankbare cipier, die tegen zijn tranen vecht.

„In plaats van mijn wapen af te pakken, me te vermoorden of te gijzelen, hebben ze me behandeld als een mens.” En dat is precies hoe Gary zelf zijn werk als cipier doet. „Of het nou junks, fraudeurs of kinderverkrachters zijn – het blijven mensen. Het is niet mijn taak om daarover te oordelen.” Daarvoor wil hij de gevangenen bedanken. Doordat ze tijdens zijn ziekenhuisverblijf waren overgeplaatst, kon hij dat eerder niet doen.

Bekijk de beelden hier: