Nieuws/Buitenland
1701823087
Buitenland

Bekijk de laatste toespraak

Trump trots dat hij geen oorlog begon

Archieffoto.

Archieffoto.

WASHINGTON - Bij zijn afscheid als Amerikaanse president zegt Trump vooral trots te zijn dat hij geen oorlog begon. Als „eerste president in decennia” is hij geen nieuwe oorlogen begonnen, aldus Trump in een videoboodschap tot het Amerikaanse volk.

Archieffoto.

Archieffoto.

Trump roept op te bidden voor het succes van zijn opvolger Joe Biden. De president weigerde tot nu toe de overwinning van Biden te erkennen.

Volgens hem is zijn nederlaag aan fraude te wijten. Die aantijgingen leidden volgens critici, maar ook volgens zijn meest trouwe adjudanten, tot de bestorming van het parlement in Washington door Trump-aanhangers.

Trump benadrukt dat ’nu ik de macht overgeef aan een nieuwe regering’, de beweging ’die wij zijn begonnen’, nog maar ’aan het begin’ staat. „Er is nog nooit zo iets geweest.”

Capitool

Wel benadrukte Trump dat Amerika een land is van ’vredelievende’ mensen. „Iedereen was geschokt door de afgrijselijke aanval op het Capitaal. Politiek geweld is een aanval op alles waar we voor staan. Het moet nooit worden getolereerd.”

Bekijk de hoogtepunten uit de speech. Tekst loopt verder.

Trump brak ook een lans voor vrijheid van meningsuiting. „Het tegenhouden van een vrij en open debat, gaat tegen onze principes in. Amerika is geen timide natie van zwakke zielen die we moeten verdedigen tegen vervelende meningen.” Censuur en ’blackmailing’ moet stoppen, aldus de president.

China-virus

Trump noemde ook nog even het ’China-virus’ dat toesloeg op een moment dat volgens de president net de relaties met China beter zouden zijn geworden. „Zonder dat virus was alles anders gelopen. We hebben de grootste economie ooit gebouwd. Inkomens gingen omhoog. De Amerikaanse droom werd weer werkelijkheid. Het was een wonder!”

Ook herhaalde Trump zijn overwinningen op IS, de steun aan Israël en de vredesdeals in het Midden-Oosten.

Wat is Donald Trump van plan nu hij is verwijderd van social media? In een nieuwe aflevering van de podcast ‘Over hoop’ doet Amerikakenner Willem Post zijn voorspellingen: