Nieuws/Buitenland
1701957
Buitenland

Tv-dominee Billy Graham (99) dood

NEW YORK - De Amerikaanse evangelist Billy Graham is op 99-jarige leeftijd overleden. Graham bereikte met zijn tv-preken miljoenen mensen over de hele wereld en adviseerde veel presidenten. Hij overleed in zijn huis in Montreat (Noord-Carolina).

De legendarische Graham mag met recht de vader van de massa-evangelisatie worden genoemd. De Billy Graham Evangelisatie Organisatie zelf schermt in ieder geval met duizelingwekkende cijfers. De baptistenvoorganger heeft volgens haar op zijn minst 210 miljoen mensen in 185 landen en gebiedsdelen het evangelie verkondigd. En daarbij komt nog eens de nauwelijks te tellen schare die zijn woorden via radio, televisie of internet hoorde.

„Mijn enige doel in het leven is mensen te helpen een persoonlijke relatie met God te vinden, die - zo geloof ik - ontstaat door het kennen van Christus”, zei hij ooit. Als vrijwel geen ander heeft de waarschijnlijk succesvolste evangelist aller tijden de massamedia gebruikt bij het verkondigen van die eenvoudige boodschap, altijd vergezeld van een hartstochtelijke oproep tot persoonlijke bekering.

Zondaar

Theoloog William Franklin Graham werd op 7 november 1918 geboren als zoon van een conservatieve, evangelische boer in Charlotte in de Amerikaanse staat Noord-Carolina. Zijn eerste massale campagne, die hij crusade (kruistocht) noemde, hield hij in 1949 in Los Angeles. De bijeenkomsten in een grote tent in de stad trokken zoveel mensen dat de campagne verlengd moest worden van drie tot acht weken.

Zijn boodschap is al die jaren dezelfde gebleven. Elk mens is een zondaar. Jezus Christus is voor alle mensen aan het kruis gestorven. Alleen diegene die Jezus als Heer aanvaardt, wordt gered.

Presidenten

Zijn crusades brachten hem over de gehele wereld. In 1954 deed hij Nederland aan tijdens zijn eerste Europese tournee. Hij preekte er voor een vol Olympisch Stadion. In 1983 en 1986 hield hij in de RAI studiecongressen voor duizenden evangelisten uit de hele wereld.

Graham was kind aan huis in het Witte Huis. In zijn autobiografie staat hij op de foto met alle Amerikaanse presidenten die hij heeft meegemaakt. Hij stond zijn vriend Nixon bij toen die moest aftreden, maar ook Clinton kreeg steun ten tijde van de Lewinsky-affaire.

De evangelist kreeg hoge onderscheidingen, bij voorbeeld van het Amerikaanse parlement en de Britse koningin Elizabeth.