Nieuws/Buitenland
1702909393
Buitenland

President Tunesië zet parlement buitenspel en stuurt premier weg

TUNIS - De Tunesische president Kais Saied heeft zondag de werkzaamheden van het parlement voor dertig dagen opgeschort en premier Hichem Mechichi van zijn functie ontheven. De ingreep volgde na de protesten van duizenden Tunesiërs in hoofdstad Tunis en andere steden tegen de regering.

De demonstranten eisten de ontbinding van het parlement en het aftreden van de regering. Tunesië worstelt met de economische gevolgen van de coronapandemie die het land zwaar heeft getroffen.

„Het is volgens de grondwet niet toegestaan om het parlement te ontbinden, maar wel om de werkzaamheden op te schorten”, zei Saied na afloop van een spoedvergadering. De president citeerde een passage uit de grondwet die stelt dat opschorting is toegestaan in het geval van „dreigend gevaar.” Hij kondigde aan de uitvoerende macht over te nemen „met de hulp” van een regering die zal worden aangevoerd door een nieuwe leider. De president zei deze minister-president zelf aan te zullen stellen.

Aanhangers van Saied zijn in de nacht van zondag op maandag de straat opgegaan om het besluit van de president te vieren. Op beelden die werden getoond op de staatstelevisie is te zien dat ook Saied zelf zich bij de menigte heeft gevoegd.

Protesten

Bij de protesten van zondag klonken slogans tegen de regerende Ennahda-partij van parlementsvoorzitter Rached Ghannouchi. De partij en Ghannouchi beschuldigden de president er zondag meteen van een staatsgreep te plegen. De parlementsvoorzitter heeft het volk in een video die door zijn partij werd gepubliceerd, opgeroepen om de straat op te gaan om de vermoedelijke staatsgreep te beëindigen.

Enkele uren nadat Saied de opschorting van het parlement aankondigde, arriveerden meerdere militaire voertuigen bij het parlementsgebouw in Tunis, melden bronnen aan persbureau Reuters. De voertuigen zouden het gebouw omsingelen. Volgens ooggetuigen zou Ghannouchi hebben geprobeerd om het gebouw te betreden. Hij zou daarbij zijn tegengehouden door militairen.

Sinds zijn aantreden in 2019 is president Saied verwikkeld in een strijd met de premier en de parlementsvoorzitter, wat ten koste ging van de bestuurbaarheid van het land.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop