Nieuws/Buitenland
1703384486
Buitenland

Noren zamelen duizenden euro’s in voor standbeeld van afgemaakte walrus Freya

Walrus Freya hield ervan om op boten te liggen

Walrus Freya hield ervan om op boten te liggen

OSLO - Ruim 1280 Noorse dierenliefhebbers hebben samen meer dan 200.000 kronen (20.000 euro) ingezameld om een standbeeld van de onlangs afgemaakte walrus Freya te laten maken. Voor initiatiefnemer Erik Holm was het doden van de walrus een teken dat Noorwegen, en vooral de hoofdstad Oslo, geen leefruimte kan bieden aan wilde dieren. Het standbeeld moet voor eens en altijd duidelijk maken „dat we de natuur niet altijd kunnen of mogen doden en verwijderen wanneer deze in de weg staat”, schrijft hij.

Walrus Freya hield ervan om op boten te liggen

Walrus Freya hield ervan om op boten te liggen

Freya zwom vorig jaar nog voor de Nederlandse kust en gebruikte een Nederlandse onderzeeër van de Walrusklasse om uit te rusten. In Oslo werd het dier van ruim 600 kilo een zomerattractie, en permanent belaagd door nieuwsgierige mensen die daardoor volgens de autoriteiten gevaar liepen. Het roofdier klom in een fjord bij Oslo op bootjes.

Freya zelf zou de belangstelling als stressvol ervaren. Alle opties zijn zorgvuldig onderzocht, maar omdat het welzijn van het dier niet kon worden gegarandeerd, werd het afgemaakt.

Het streefbedrag voor het beeld kwam in een paar dagen binnen. Mocht het standbeeldproject niet doorgaan, dan wordt het geld overgemaakt naar het Wereld Natuur Fonds in Noorwegen.