Nieuws/Buitenland
1703722524
Buitenland

Boris Johnson over drukkerijblokkade: ’Aanval op de vrije pers’

LONDEN - Miljoenen Britten hoorde zaterdagochtend niet de vertrouwde plof op de deurmat. En ook bij de kiosk viste veel mensen achter het net waardoor zij hun zaterdagkrant moesten missen. Actiegroep Extinction Rebellion blokkeerde vrijdag enkele grote drukkerijen. Volgens de activisten was de actie gericht tegen organisaties die het nalaten „accuraat verslag te doen over het klimaat en de ecologische noodsituatie.” Premier Boris Johnson veroordeelde de actie en noemde het „een aanval op de vrije pers.”

Krantenkopers hadden zaterdagochtend daarom niet veel keus. In de winkels lagen alleen The Guardian en The Daily Mirror. De aandacht die deze kranten schenken aan het klimaat is volgens de actiegroep wel in orde. Zij werden ontzien door de milieuactivisten, die volgens Britse media steun zouden hebben gekregen van radicaal-links.

Om de lezers tegemoet te komen heeft The Daily Telegraph zaterdag besloten de betaalmuur voor het online lezen van de artikelen tijdelijk op te heffen.

Activisten arriveerden vrijdagavond laat en blokkeerden wegen bij de drukkerijen in de buurt van Londen en Liverpool. Ze wilden voorkomen dat sommige kranten onder het publiek worden verspreid. „De klimaatcrisis is een existentiële bedreiging voor de mensheid. Dat zou iedere dag op de voorpagina gezet moeten worden, maar in plaats daarvan negeert een groot deel van onze media de kwestie”, zei een klimaatactivist volgens de krant The Guardian.

De blokkade trof titels van mediabedrijf News Corp, de Daily Mail en The London Evening Standard. Het bedrijf achter de drukkerijen, Newsprinters, zegt dat de titels noodgedwongen op andere locaties zijn gedrukt. Daardoor lagen kranten op sommige plaatsen later in de schappen. Na de protesten aanvankelijk te hebben toegestaan zegt de politie zeker 80 mensen te hebben opgepakt vanwege de actie bij de drukkerij in Waltham Cross, een plaats in de buurt van Londen.

Vrije pers is essentieel

„Een vrije pers is essentieel om de regering en andere machtige instellingen ter verantwoording te roepen over kwesties die van cruciaal belang zijn voor de toekomst van ons land, waaronder de strijd tegen klimaatverandering. Het is volkomen onaanvaardbaar om op deze manier de toegang van het publiek tot nieuws te beperken”, schrijft Johnson op Twitter.

Ook de Britse minister Priti Patel (Binnenlandse Zaken) haalde uit naar de betogers. „Mensen in het hele land kunnen vanochtend hun krant niet lezen door toedoen van Extinction Rebellion”, reageerde ze op Twitter. Ze sprak over een „compleet onacceptabele aanval op onze vrije pers, samenleving en de democratie”

Extinction Rebellion wil dat landen meer doen tegen klimaatverandering. De groep vindt dat sprake is van een door mensen veroorzaakte noodsituatie die het leven op aarde bedreigt. Activisten voeren ook in Nederland actie om daar aandacht voor te vragen.