Nieuws/Binnenland
1704003
Binnenland

’Meevallers niet standaard terug naar belastingbetaler’

Den Haag - De kans is klein dat Nederlanders extra belastingverlaging tegemoet kunnen zien vanwege de aantrekkende economie. Bij CDA, D66 en CU bestaat weinig animo voor het voorstel van coalitiegenoot VVD om meevallers deels in te zetten voor lastenverlichting.

Met de rappe economische groei haalt het kabinet nu al enige jaren achter elkaar miljarden extra binnen dan begroot. Dat geld wordt gebruikt om problemen op te lossen en om de staatsschuld verder af te lossen.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis vindt echter dat een deel van de meevallers standaard in de vorm van lastenverlichting terug moet naar de burger en heeft minister Wopke Hoekstra (Financiën) recent gevraagd of hij daarom een ’meevallersformule’ op kan stellen. „Ik wil erover nadenken”, reageerde Hoekstra toen aarzelend.

’Binnenkort officiële reactie’

Naar verluidt komt de bewindsman binnenkort met een officiële reactie, maar uit een rondgang blijkt al dat geen van de andere coalitiepartijen te porren zijn voor het VVD-voorstel. Daarbij wordt gewezen op de grote economische onzekerheid die onder andere de Brexit met zich meebrengt. DNB-baas Klaas Knot maande daarom onlangs nog dat Nederland meer buffers moet opbouwen, een waarschuwing die alle partijen goed in hun oren hebben geknoopt.

Overigens vermoeden ingewijden dat de financiële speelruimte om extraatjes uit te delen dit jaar sowieso waarschijnlijk heel klein zal zijn. Zo heeft het kabinet al een lijstje aan begrotingsproblemen op te lossen door de voorbereidingen op de Brexit en compensatie voor de Groningers. In het voorjaar hakt het kabinet de knoop door over alle begrotingswijzigingen van dit jaar.

’Meevallersformule’

Het vorige kabinet hanteerde nog wel een meevallersformule: VVD en PvdA hadden toen afgesproken dat standaard een kwart van het overschot is bestemd voor lastenverlichting.

Door de economische malaise werd daar toen geen beroep op gedaan, maar wel werd er los daarvan eenmalig vijf miljard aan lastenverlichting uitgedeeld toen in de loop van de kabinetsperiode de economie weer begon aan te trekken.