Nieuws/Binnenland
1704403
Binnenland

Nu al ruzie om EU-geld

Den Haag - Nog voordat de onderhandelingen over de begroting van de EU goed en wel zijn begonnen, zitten er scheuren in het Nederlandse front. Terwijl premier Rutte in het buitenland verkondigt dat de EU ons geen cent méér mag kosten, liggen de coalitiepartijen onderling overhoop over de strategie.

De opstelling van D66 is de rest van de coalitie rauw op het dak gevallen. De Democraten hebben de knuppel in het hoenderhok gegooid door Ruttes strategie af te doen als ’verkiezingsretoriek’ en extra geld naar Brussel niet uit te sluiten. „Als blijkt dat er wel geld bij moet, dan moet dat maar”, vindt Kamerlid Verhoeven.

’Heb er maar mee te werken’

Coalitiegenoten VVD, CDA en CU zijn het daar volstrekt niet mee eens. „Ik heb er kennis van genomen”, reageert VVD-Kamerlid Mulder kort. „Ik heb er maar mee te werken.” En CU-voorman Segers dicteert nog maar eens het kabinetsdogma: „Het is heel simpel, geen cent extra.”

Ook minister Hoekstra (Financiën) onderstreept desgevraagd dat ondanks de woorden van D66 het coalitiestandpunt ’van gisteren op vandaag’ niet veranderd is. „Ónze inzet is duidelijk”, benadrukt hij. „En verder is het niet mijn gewoonte op Kamerleden te reflecteren.”

Lees het hele verhaal: ’EU moet beter, niet duurder!’ (EXTRA)

Meer lezen? EU-geld wirwar van verkwisting (EXTRA)

Column: Corruptie (EXTRA)