Nieuws/Binnenland
1705067
Binnenland

OM eist weer levenslang tegen ’moordbroers’

Admilson (l) en Marcos (r) R.

Admilson (l) en Marcos (r) R.

LEEUWARDEN - Tegen de twee ’moordbroers’ Admilson (33) en Marcos R. (32) uit Hoogeveen is donderdag voor het gerechtshof in Leeuwarden wederom levenslang geëist voor het doden van drie Drentse slachtoffers. Brute roofmoord voor geld, meent justitie: „Levenslang is de enige passende straf voor deze misdrijven.”

Admilson (l) en Marcos (r) R.

Admilson (l) en Marcos (r) R.

Justitie bleef deze laatste zittingsdag van de al een aantal jaren lopende en geruchtmakende rechtszaak bij de eis van levenslang. De rechtbank in Assen had eerder echter dertig jaar celstraf opgelegd, vanwege onder meer het actuele debat rondom levenslang. Broer Admilson R. kreeg eerder tevens tbs opgelegd. Veroordeelden en Openbaar Ministerie gingen na de uitspraak in Assen in beroep.

Militair vuurwapen

De verdachten schoten in 2012 in natuurgebied Dwingelderveld (Drenthe) op passant Berend Smit (55) uit Dwingeloo. Er werd gevuurd met een gestolen militair vuurwapen, waarmee geoefend was.

Verdachten geven niet alles prijs, constateerde advocaat-generaal mr. Marina Weel donderdag in haar requisitoir. „Er is voldoende bewijs voor opzet bij deze levensberoving. Smit werd opzettelijk doodgeschoten – ’pang pang pang’ - om hem te beroven.” Justitie gaat uit van het gezamenlijk door de broers S. doden van Smit. „Met een tevoren beraamd plan.” De verdachten houden vol dat ze Smit weliswaar wilden beroven, maar geen plan vooraf hadden hem dood te schieten.

Weel ziet dat anders: „Ze hebben het slachtoffer geruime tijd opgewacht. Een indicatie voor voorbedachte rade, om iemand ’uit te schakelen.’ Dit was gepland geweld tegen een door hen geschikt geacht slachtoffer”, redeneert ze. De omstandigheden waren gruwelijk. „Ze vroegen een stervend slachtoffer om zijn pincode en verborgen hem onder bladeren in de greppel, zodat hij niet snel gevonden zou worden.”

Oudste verdachte Admilson (33), oud-militair, bleek uit onderzoek toerekeningsvatbaar. De jongste Marcos (32) bleek enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Justitie wil toch levenslang voor beide mannen: „Voor de nabestaanden en voorkoming van verdere feiten.” Schutter Admilsons advocaat mr. Noortje Lut wil juist van de levenslang-eis af. „Het is tegen Europese regels.” Ze pleitte voor tbs.

Marcos’ advocaat mr. Evert van der Meer benadrukte dat wat de verdachten betreft geen sprake was van voorbedachte rade. „Het besluit te schieten werd ineens genomen.” Collegaraadsman mr. Wim Anker gaat nog altijd uit van de intentie tot beroving door het span, geen moord. Bovendien blijft ’levenslang, het hele leven binnen zitten’ strijdpunt. „Leg dat niet op, want de minister heeft sinds 1986 nooit gratie verleend aan een levenslang gestrafte.” Anker ziet tbs als beste middel de samenleving te beschermen. „Er is ruimte in alle klinieken. Maximale bescherming kan zonder levenslang.”

Wurgen echtpaar

Ook bij het woning wurgen van het bejaarde echtpaar Jan en Greet Veenendaal in hun woning in het dorp Exloo in 2013 was sprake van opzet, aldus het Openbaar Ministerie. Zo werd het huis van de slachtoffers door de broers geobserveerd rondom dit tweede grote misdrijf in deze zaak.

In zijn laatste woord stelde Marcos R. dat de uitroep van zijn broer tijdens een eerdere zitting ’levenslang te verdienen’ „in een emotionele staat gedaan was.” Oudere broer Admilson was er deze keer overigens niet zelf bij. Hij sneed zichzelf afgelopen jaar in de rechtszaal met een scherp voorwerp in de arm.

Nabestaanden eisen schadevergoeding voor immaterieel leed. Raadsman mr. Richard Korver gaf namens hen aan dat die zich in de steek gelaten zouden voelen als dat niet toegewezen wordt. Hij hamerde er tevens op dat de straf levenslang wel degelijk opgelegd kan worden, ondanks alle opgeworpen bezwaren. „Nabestaanden zien dat ter vergelding, afschrikking en beveiliging van de samenleving. De nieuwe wijze van oplegging, met de mogelijkheid van toetsing en herbeoordelingen, maakt de straf mogelijk. Voor deze gewetenloze mensen die zo lichtzinnig met het leven van anderen omspringen. Die volgens tapverslagen spoedig meer van plan waren… Er ging een siddering door het land toen duidelijk werd wat zich had afgespeeld!”

Uitspraak 15 maart.