Nieuws/Binnenland
1705672769
Binnenland

Aboutaleb: kabinet wilde Black Friday niet verbieden

De 25 burgemeester in het Veiligheidsberaad hebben het kabinet gevraagd om Black Friday te verbieden. Maar dat wilde het kabinet niet.

Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in het programma Buitenhof.

„De 25 burgemeesters hebben gezegd: doe er wat aan. Maar het kabinet heeft besloten om dat niet te doen. Als je aan ziet komen dat dingen veel mensen op de been zouden brengen, dan ligt het voor de hand om te zeggen: misschien niet zo verstandig”, aldus Aboutaleb. Op de vraag of het koopjesspektakel dan verboden had moeten worden, zei de burgemeester: „In ieder geval niet op z’n beloop laten.”

Prijzenstunt

Black Friday, waar winkeliers dagenlang stuntten met hun prijzen, hebben de hele week al voor enorme drukte in winkelstraten gezorgd. Daarbij is het nauwelijks mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Sommige steden, waaronder Rotterdam, besloten de winkels in het centrum eerder te sluiten.

Aboutaleb zei dat hij ook zondag, net als zaterdag, in zijn stad weer grote drukte verwacht.

Burgemeester Rianne Donders van Roermond laat in een verklaring weten: „Wat mij de meeste zorgen baart is dat we zien dat grote groepen mensen hun koopjesdrang in deze tijd niet kunnen onderdrukken. Je kunt je dan ook afvragen of het kabinet Black Friday niet alleen online had moeten toestaan.” In haar stad zit de drukbezochte Designer Outlet Roermond. De drukte daar vindt Donders niet te vergelijken met die in de centra van grote steden.