Nieuws/Binnenland
1705829418
Binnenland

Passagiers van ferry’s uit VK niet meer welkom in Nederland

IJMUIDEN - Ook passagiers van ferry’s uit het Verenigd Koninkrijk zijn niet meer welkom in Nederland vanwege de nieuwe variant van het coronavirus. Dat hebben ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur), Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie) laten weten aan de Tweede Kamer.

Het Ministerie van Buitenlandse zaken liet zondagavond weten dat ’naast het vliegverbod ook besloten is dat treinen en veerboten met personen uit het VK niet mogen aankomen in Nederland tot uiterlijk 1 januari 2021’.

Een woordvoerder van Stena Line bevestigt dat er geen losse passagiers meer mee mogen op veerdiensten van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. De maatregelen gaan zondagavond in, dus ook de late afvaart van 23.00 uur vanuit Harwich naar Hoek van Holland mag geen losse passagiers meer meenemen.

Het vrachtverkeer en chauffeurs van vrachtwagens zijn uitgezonderd van het verbod. Net als het vliegverbod geldt de maatregel ten minste tot 1 januari 2021.

Het kabinet beseft dat het een „zware maatregel” is. „Echter, gelet op de situatie en de recente ontwikkelingen in het VK, acht het kabinet de maatregel noodzakelijk en gerechtvaardigd.”

Ferrymaatschappijen Stena Line en DFDS lieten eerder op de avond al weten dat ze passagiers van boord hebben gehaald. Op een ferry van DFDS vanuit Newcastle naar IJmuiden betrof het volgens een woordvoerder 136 personen. Dit gebeurde nadat de Nederlandse autoriteiten hadden laten weten dat de opvarenden niet meer in Nederland van boord mochten.

Onduidelijkheid

Het aantal passagiers was volgens hem vanwege het coronavirus al een stuk lager dan normaal. Het is nog onduidelijk of de boekingen voor de komende dagen komen te vervallen.

Een woordvoerder van Stena Line kon zondagavond niet zeggen hoeveel passagiers er noodgedwongen in het VK moeten blijven. „We hebben zojuist gehoord dat met onmiddellijke ingang geen personenvervoer meer is toegestaan.”

Eerder zondag stelde Nederland al een vliegverbod in. Ook treinverkeer vanuit het VK werd onmogelijk, omdat de treinen van Eurostar voor ten minste 24 uur niet meer welkom zijn in België. De treinen die tussen Nederland en Londen rijden, gaan via Brussel.

„De komende dagen zal het kabinet nader onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de reisbewegingen via treinverkeer te beperken in goed overleg met de vervoerders”, schrijven de ministers. Hierover wordt op Europees niveau de komende dagen overlegd omdat er vier landen bij betrokken zijn: Nederland, het VK, Frankrijk en België. Daarbij wordt ook gesproken over autoverkeer.

’Schrijnende gevallen’

Voor Nederlanders die het Verenigd Koninkrijk niet uit kunnen, kijkt de regering naar mogelijkheden om ze te helpen. „In het bijzonder voor schrijnende gevallen”, staat in een brief van de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur), Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie) aan de Tweede Kamer. Het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt waar mogelijk en nodig (consulaire) bijstand.

Gestrande Nederlanders krijgen het advies een veilig onderkomen te zoeken voor de komende dagen in afwachting van mogelijkheden terug te keren naar hun thuisland. Het is niet duidelijk hoeveel Nederlanders er op dit moment in het VK verblijven.

Heeft u de ferry gemist en zit u vast in het Verenigd Koninkrijk? Dan komt onze verslaggever Niels Kalkman graag met u in contact. Mail naar n.kalkman@telegraaf.nl of app naar onze whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952