Nieuws
1706569
Nieuws

Column

Doerak

Jaarlijks wordt een motorboot-varen-prijs uitgereikt aan personen of instellingen die zich inzetten om varen met een motorboot te bevorderen. Dit jaar ging de prijs naar de Doerakclub, de vereniging van circa 500 eigenaren van een Doerak. Dat is een zeldzaam succesvolle stalen motorboot die haar populariteit niet aan elegante lijnen te danken kan hebben.

In 1964 schiep Dick Lefeber met een paar simpele pennenstreken de eerste Doerak die destijds als varende blokkendoos werd betiteld. Lefebers doel was een goedkope, gemakkelijk te varen, ruime boot. Ondanks de rechte lijnen en de associaties met een scheepscontainer had de Doerak een hoge aaibaarheidsfactor. Dat leidde ertoe dat er op de eerste Hiswa direct 19 werden verkocht.

In totaal produceerde de Eista-werf in Nederhemert tot 1982 meer dan 2500 Doeraks. Vanwege haar grenzeloze populariteit kennen bijna alle watersporters de Doerak en anno 2018 varen er nog altijd ruim 1000 exemplaren rond. Dit jaar bestaat de Doerakclub 50 jaar. In het lustrumjaar is deze prijs een terechte beloning voor een boottype dat watersporters ontelbare uren plezier bezorgt. Zoals de werf al zei: „Als een kleine boot groot is, dan is het een Doerak.”