Nieuws/Buitenland
1706610
Buitenland

Leger Israël onderzoekt dood Palestijn

TEL AVIV - Een Palestijn is omgekomen door een confrontatie met Israëlische militairen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het slachtoffer zou militairen hebben aangevallen met een ijzeren staaf tijdens onlusten in Jericho, aldus het leger, dat het voorval onderzoekt. De Palestijnse Autoriteit sprak over een „koelbloedige executie”.

Het Israëlische leger stelde dat de gewapende man afstormde op militairen, die op zoek waren naar verdachten. De soldaten vuurden daarop richting de Palestijn, die volgens het leger ook een mes bij zich bleek te hebben. De Palestijn zou vervolgens zijn overgebracht naar een ziekenhuis. „Zijn dood werd later bekendgemaakt.”

Bronnen binnen het leger zeiden volgens de krant Haaretz dat de man geen schotwonden had. Hij stierf mogelijk als gevolg van klappen die hij kreeg van de militairen. Op internet verscheen volgens de krant een video waarop te zien is hoe militairen een man schoppen en slaan.

’Geen volledig beeld’

Het Palestijnse ministerie van Informatie stelde dat ongeveer twintig militairen de man „zwaar hadden mishandeld”. Het Israëlische leger bevestigde dat het filmpje een incident toont dat plaatsvond in Jericho, maar de camerabeelden zouden geen volledig beeld geven van de gebeurtenissen.