Nieuws/Binnenland
1707028
Binnenland

Schippers geen minister BuZa

Den Haag - Edith Schippers wordt geen minister van Buitenlandse Zaken. De VVD’er laat weten niet beschikbaar te zijn om Halbe Zijlstra op te volgen. „Het ministerschap van Buitenlandse Zaken is een geweldige baan die ik direct zou hebben geaccepteerd als ik geen tienerdochter had gehad”, zegt Schippers tegen De Telegraaf. „Je moet prioriteiten stellen in het leven en die liggen in deze afweging bij mijn dochter.”

Schippers keerde in november het Binnenhof de rug toe, nadat ze zeven jaar minister van Volksgezondheid was geweest. Daarvoor was ze jarenlang Tweede Kamerlid voor de VVD. Ze gaf bij haar vertrek aan dat ze meer tijd voor haar gezin wilde vrijmaken. Schippers gold lang als mogelijk opvolger van VVD-voorman Mark Rutte. Ook werd ze getipt als de eerste vrouwelijke premier die Nederland zou kunnen gaan kennen.

Droomkandidaat

Het liberale zwaargewicht werd mede hierom gezien als droomkandidaat voor de opvolging van de plotseling vertrokken Halbe Zijlstra, die moest aftreden vanwege een leugen over zijn aanwezigheid in het buitenhuis van de Russische president Poetin.

VVD-leider Mark Rutte moet na het ’nee’ van Schippers nu op zoek naar een andere nieuwe minister. Andere kanshebbers als de Nederlandse ambassadeur in Moskou Renée Jones-Bos en Kamerlid Han ten Broeke zijn ook niet beschikbaar.

D66’er Sigrid Kraag neemt momenteel het ministerschap van Buitenlandse Zaken waar.