Nieuws
1707632
Nieuws

Fox-IT opent site over ’sleepwet’

DELFT - Cyberbeveiliger Fox-IT heeft een site gebouwd over de zogenoemde sleepwet. Op Overdewiv.nl wordt de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) uitgelegd. Volgende maand is er namelijk een referendum over de wet. „Ook bij Fox-IT zijn de meningen verdeeld. Maar of je nu voor of tegen bent, zorg ervoor dat je op 21 maart goed voorbereid je stem uitbrengt”, aldus de beveiliger.

De site is bedoeld als een factchecker. Er staan meerdere stellingen, waarbij gebruikers moeten aangeven of die waar of niet waar zijn. Bijvoorbeeld: „de diensten mogen op dit moment geen dataverkeer aftappen op internetkabels” (antwoord: niet waar). De site geeft geen stemadvies, benadrukt Fox-IT, maar verklaart hoe de wet technisch in elkaar zit.

De nieuwe wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. Hij is al goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Volgens peilingen zijn er iets meer voorstanders dan tegenstanders, maar twijfelen ook heel veel mensen nog.