Nieuws/Binnenland

Protest NVJ tegen vrijgeven nepnieuws politie

Thomas Bruning van journalistenbond NVJ.

Thomas Bruning van journalistenbond NVJ.

ANP

AMSTERDAM - De journalistenvakbond NVJ gaat bij de politie en het Openbaar Ministerie protest aantekenen tegen het verspreiden van nepnieuws van deze instanties via de media. NVJ-secretaris Thomas Bruning zei woensdag dat het een kwalijke zaak is dat publieke instellingen als de politie en het OM mediaorganisaties voor hun karretje proberen te spannen.

Thomas Bruning van journalistenbond NVJ.

Thomas Bruning van journalistenbond NVJ.

ANP

„Dat kan tot gevolg hebben dat het publiek het vertrouwen in media als onafhankelijke organisaties verliest”, zei Bruning. „Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.”

ZIE OOK: Politie verspreidt bewust nepnieuws

Directe aanleiding voor het ongenoegen van de NVJ is een bericht woensdag in het Dagblad van het Noorden. Die krant was vorig jaar door de politie bewust voorzien van onjuiste informatie over een aanstaande doorbraak in recherchewerk, bedoeld om een mogelijke verdachte uit de tent te lokken. Het Dagblad van het Noorden plaatste vervolgens een bericht over de zaak.

Krant in portiek gelegd

Na de publicatie van het artikel werd de krant in een portiek van het huis van een Groninger gelegd. Die werd verdacht van beroving en mishandeling van een prostituee. De politie hoopte dat de verdachte door de publicatie van het artikel ongerust zou worden en dat dit uit zijn gedrag zou blijken. De telefoon en het internet van de verdachte werden vanaf dat moment afgetapt. Dat leverde uiteindelijk onvoldoende belastende informatie tegen te man op. Later is hij alsnog op andere gronden opgepakt. Tegen de man is vijf jaar cel geëist.

Hoofdredacteur Evert van Dijk van Dagblad van het Noorden rept in het artikel woensdag in zijn krant van een kwalijke zaak. „Dit schaadt het vertrouwen. Wij zullen nog alerter moeten zijn op wat de politie ons vertelt.”

’Geen sprake van nepnieuws’

Het OM laat in een reactie weten dat er geen sprake is van nepinformatie of onjuiste informatie. „Dat in dat kader werd gesproken over een mogelijke doorbraak in het onderzoek was geen ’nepinformatie’ maar was feitelijk juist gelet op de eerder genoemde dna-hit. De media was eerder niet op de hoogte van deze DNA-hit en het onderzoek dat daarop was gestart. Na Opsporing Verzocht en berichtgeving in de media verwachtten politie en OM dat de verdachte of zijn omgeving zou gaan praten. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de aanhouding van de verdachte.”

Lees meer over