Nieuws/Binnenland
1709047497
Binnenland

Begin volgende week pakket aan maatregelen

Stikstofcrisis: ’Dieselbusje van de weg met slooppremie’

Den Haag - Dieselbusjes worden mogelijk van de weg verleid met slooppremies. Het is een van de maatregelen die het kabinet onderzoekt om op korte termijn een deel van de stikstofcrisis te beteugelen. Dat melden ingewijden aan De Telegraaf. Voor het verlagen van de maximumsnelheid liggen twee scenario’s op tafel.

Dieselbusjes stoten meer stikstof uit dan personenauto’s die op benzine rijden. Met slooppremies denkt het kabinet eigenaren te kunnen verleiden om hun voertuig in te ruilen voor een ’schoner’ exemplaar.

De regeringspartijen en een groot deel van het kabinet hebben woensdag doorrekeningen van de plannen besproken. De maatregelen moeten helpen om op korte termijn de woningmarkt vlot te trekken.

Premier Rutte heeft na afloop laten weten dat er meer tijd nodig is voor nieuwe berekeningen en de juridische kant van het verhaal. „Ik verwacht begin volgende week een pakket.”

De minister-president noemt naast de woningmarkt nu ook infrastructuur als aandachtspunt voor de korte termijn. „Die twee zaken hangen samen in de techniek.”

Minister Hoekstra (Financien) stelt dat er een ’oorlogskas’ is om de crisis aan te pakken. Vrijdag is er een half miljard euro extra vrijgemaakt.

Op de rem

Ook een algemene verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur op alle wegen ligt als optie op tafel. Daarnaast is er een variant waarbij slechts in bepaalde delen van het land moet worden afgeremd.

Voor de landbouw heeft het kabinet al bestaande plannen, zoals het ’warm saneren’ van varkensboeren. Mogelijk komt er nog een schepje bovenop. Er ligt een half miljard euro op de plank voor dit soort ingrepen. Een ander idee is een aanpassing in het voer, waardoor de ammoniak uit mest zou worden verminderd en snelle aanpassingen in stalsystemen.