Nieuws/Buitenland

Britse activist vervolgd om wachtwoordrel

EPA

LONDEN - De Britse autoriteiten vervolgen een mensenrechtenactivist die op vliegveld Heathrow weigerde de wachtwoorden af te geven voor zijn telefoon en computer. Muhammad Abdur Rabbani (36) maakte zich daarmee schuldig aan „obstructie”, meldde de Britse politie.

EPA

Rabbani kreeg woensdag op een politiebureau in Londen te horen dat hij op 20 juni voor de rechter moet verschijnen. Hij zou vorig jaar Britse antiterreurwetgeving hebben overtreden door te weigeren zijn wachtwoorden te onthullen nadat hij was aangekomen in Groot-Brittannië. Daarop bracht hij een nacht in de cel door.

De Britse activist zei onlangs tegen The Guardian dat hij de autoriteiten niet kon laten rondsnuffelen in zijn laptop. Op de computer stond vertrouwelijke informatie die hij niet zonder toestemming van een bron kon vrijgeven. Het zou gaan om documentatie die verband houdt met een rechtszaak over vermeende martelpraktijken waar Amerikaanse inlichtingendiensten bij betrokken zouden zijn.

’Pas onderzoeken bij echte verdenking’

Activisten reageerden boos op het voorval. „Algemene bevoegdheden voor terrorismebestrijding gebruiken om mensen te dwingen hun wachtwoorden over te dragen is ongepast”, zei directeur Jim Killock van de Open Rights Group tegen de krant. „Er zou pas een onderzoek plaats moeten vinden als er daadwerkelijk een verdenking is.”

Lees meer over