Nieuws/Buitenland
1710089715
Buitenland

Onduidelijkheid over lot passagiers

Passagierstoestel stort neer in Karachi in Pakistan

Reddingswerkers redden een gewonde uit een van de gebouwen waarop het vliegtuig neerstortte.

Reddingswerkers redden een gewonde uit een van de gebouwen waarop het vliegtuig neerstortte.

KARACHI - Een passagiersvliegtuig met 97 mensen aan boord is vrijdag neergestort in een woonwijk van de Pakistaanse stad Karachi. De crash gebeurde toen het toestel wilde landen op een vliegveld bij de stad.

Reddingswerkers redden een gewonde uit een van de gebouwen waarop het vliegtuig neerstortte.

Reddingswerkers redden een gewonde uit een van de gebouwen waarop het vliegtuig neerstortte.

Internationale media melden nu dat er mogelijk twee overlevenden zijn. Dat zouden luchtvaartambtenaren hebben verklaard. Eerder zei de burgemeester van Karachi, ter plaatse op de rampplek, dat het erop leek dat niemand de ramp had overleefd. Of er meer dodelijke slachtoffers zijn, bijvoorbeeld bewoners op wiens huizen het vliegtuig is gestort, is nog niet bekendgemaakt. Wel zijn er meer gewonden.

De oorzaak van de vliegramp is niet bekend. Het gaat om een toestel van Pakistan International Airlines (PIA), een Airbus 320 die was vertrokken uit de Pakistaanse stad Lahore. De piloot had technische problemen aan de toren gemeld, zei PIA-hoofd Arshad Malik. Ooggetuigen zagen het vliegtuig rond de luchthaven cirkelen voordat het neerstortte.

„We hebben een motor verloren”, is te horen op de geluidsfragmenten van de piloot. Die roept op enig moment „Mayday, Mayday, Mayday!”

Over het aantal passagiers bestaat verwarring. „Het vliegtuig PK 8303 met 99 passagiers en acht bemanningsleden is neergestort”, liet een woordvoerder van de nationale luchtvaartmaatschappij kort na de ramp weten. Later bleek uit de passagierslijst dat er zes bemanningsleden, 51 mannen, 31 vrouwen en 9 kinderen aan boord waren, 97 in totaal. Er gaan ook andere nummers rond.

Rookwolk

Het Pakistaanse leger heeft het gebied afgezet en is ter plaatse om hulp te bieden. De lokale tv-zender Geo toont beelden van de plek, een dichtbevolkt gebied. Ambulances proberen zich een weg te banen door de straten, een dikke zwarte rookwolk hangt boven de plek van de crash. Gewonde mensen worden uit het puin van ingestorte huizen gehaald.

Het ongeluk komt enkele dagen nadat het land de commerciële vluchten weer heeft hervat, nadat de vliegtuigen aan de grond werden gehouden tijdens de lockdown vanwege de corona-epidemie. De Pakistaanse premier Imran Khan heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en de families. „Geschokt en bedroefd door de PIA crash”, schreef Khan op Twitter.

De crash komt ook op het moment dat de Pakistanen zich voorbereiden op het einde van de Ramadan en het begin van het Suikerfeest.

Nederlanders

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit of er Nederlanders betrokken zijn bij de vliegtuigcrash. Het ministerie meldt de situatie op de voet te volgen. Mensen met vragen kunnen terecht bij het 24/7 BZ Contactcenter.

Veel vliegrampen in Pakistan

In 2016 stortte ook een vliegtuig van de PIA neer, waarbij ongeveer vijftig mensen omkwamen. In 2012 kwamen 127 mensen om het leven toen een vliegtuig van een kleine particuliere luchtvaartmaatschappij neerstortte op weg van Karachi naar Islamabad. In 2010 stortte een Airbus neer voor de landing in de hoofdstad Islamabad; alle 152 passagiers kwamen om het leven.