Nieuws/Binnenland
1711896617
Binnenland

Advocaat: verdachte in zaak-Gino eerder veroordeeld voor misbruik

GELEEN - De verdachte van betrokkenheid bij de dood van het 9-jarige jongetje Gino van der Straeten is eerder al eens veroordeeld voor kindermisbruik. In 2017 veroordeelde de rechtbank in Maastricht de toen 17-jarige Donny M. voor het bedreigen en mishandelen van twee jongens en het misbruik van zeker één van hen. Dat zou zijn gebeurd op 28 juni 2017. De advocaat van één van de slachtoffers Phil Boonen bevestigde zondag berichtgeving hierover van 1Limburg.

In december 2017 veroordeelde de rechtbank in Maastricht Donny M. tot drie jaar voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting. Daarnaast kreeg hij bijna vijf maanden jeugddetentie en een klinische behandeling bij een instelling in Eindhoven voor geestelijke gezondheidszorg voor jongeren tot 23 jaar.

Boonen laat De Telegraaf in een reactie weten dat hij de zaak destijds samen met een collega heeft gedaan en dat hij de komende tijd waarschijnlijk nog wel contact zal hebben met een ouder van een of beide slachtoffertjes. „Ik kan me zo voorstellen dat, als die behoefte er tenminste is bij de betrokkenen, het goed is kort van gedachten te wisselen. De zaak is al afgerond, maar toch kan het verstandig zijn even contact met elkaar te hebben. Wellicht gaat dat dus gebeuren. Ik wil de betrokkenen wel zoveel mogelijk uit de wind houden.”

De politie doet onderzoek na de vondst van het lichaam van Gino in Geleen.

De politie doet onderzoek na de vondst van het lichaam van Gino in Geleen.

’Zoontje meegelokt’

Marja, de moeder van één van de twee jongens, vertelt aan Het Nieuwsblad dat haar zoontje en een vriendje in 2017 meegelokt zouden zijn door Donny M. naar het trappenhuis van zijn appartement.

„Een medebewoner had een hond met drie poten en Donny lokte mijn zoontje, zeven toen, en zijn vriendje om eens naar de hond te komen kijken.” In het trappenhuis misbruikte Donny het vriendje, zo vertelt de vrouw aan Het Nieuwsblad. Het zoontje van Marja zou daarop in het kruis van Donny hebben getrapt. „De twee jongens zijn van de eerste verdieping van het trappenhuis naar beneden gesprongen en gevlucht.”

,,Het is verschrikkelijk. Ik weet me met mijn verdriet geen raad”, huilt Marja. ,,Er gaan allerlei zaken door me heen. Hij had toen strenger gestraft moeten worden, dat is zeker. Maar vooral: als mijn zoontje en zijn vriend niet ontsnapt waren, waren ze misschien ook omgebracht zoals dat arme jongetje nu. Deze kerel mag nooit meer vrijkomen. Ik weet wel wat ik met hem zou doen als ik hem in mijn handen krijg…”

Advocaat: geen reactie

Tijdens de persconferentie zaterdag over de aanhouding van de verdachte in de zaak van het 9-jarige jongetje werd al duidelijk dat Donny M. een bekende van justitie en politie is. De politie wilde echter niet zeggen voor welke zaken hij eerder werd opgepakt of veroordeeld.

De advocaat van de verdachte heeft zondag laten weten „de komende drie weken niet te reageren op vragen die op wat voor manier dan ook verband met de zaak Gino en/of onze cliënt Donny M. houden.” De verdachte zit in beperkingen, wat wil zeggen dat hij behalve met zijn advocaat met niemand mag praten. En dat de advocaat, de politie en justitie er naar buiten toe het zwijgen toe doen.

Ontvoering en betrokkenheid dood Gino

De inmiddels 22-jarige man uit Geleen wordt dinsdag of woensdag voorgeleid voor de rechter commissaris in Maastricht. Justitie verdenkt hem van ontvoering en betrokkenheid bij de dood van Gino.

De verdachte woont vlak bij de leegstaande uitgebrande woning in Geleen waar de politie zaterdagochtend vroeg het lichaam van het jongetje vond. De vindplek was aangewezen door de verdachte, die vlak daarvoor was gearresteerd.

Gino verdween woensdagavond van een speeltuintje in Kerkrade, waar hij bij een zus logeerde. Honderden vrijwilligers, agenten, brandweerlieden en veteranen hielden de daaropvolgende dagen zoekacties in Kerkrade. Alle hoop bleek vergeefs toen Gino dood werd gevonden in Geleen.