Nieuws/Binnenland
1712346844
Binnenland

’Opletten als je de weg opgaat’

KNMI geeft code geel af: mist en gladheid in het hele land

DE BILT - Het KNMI waarschuwt vrijdag voor dichte mist. Voor alle provincies geldt code geel. Ook kan het plaatselijk glad zijn op de weg omdat het op sommige plekken is gaan vriezen. „Houd dus voldoende afstand als je de weg opgaat en pas waar nodig je snelheid aan.”

Vooral in het noorden en midden van het land waarschuwt het KNMI voor gladde wegen door winterse buien.

In een groot deel van het land, met uitzondering van Zeeland en Limburg, kan het zicht door de mist op sommige plekken minder dan 200 meter zijn. Ook in Flevoland is sprake van dichte mist. Het KNMI adviseert weggebruikers om langzamer te rijden en voldoende afstand te houden. Op diverse plekken in Nederland wordt preventief gestrooid.

Zout

Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben afgelopen avond en nacht in alle provincies zout gestrooid op de wegen. Daarmee is de eerste landelijke strooiactie van Rijkswaterstaat een feit, meldt de organisatie vrijdag. Het strooien was nodig omdat het én nat was én koud. Samen reden de strooiwagens in deze uren ruim 26.600 kilometer en strooiden ze 1.475.185 kilo zout.

Sinds eind november is al vaker gestrooid, maar nog niet in alle provincies tegelijk. Weggebruikers moeten de komende uren opletten. „Ondanks dat we hebben gestrooid is het belangrijk dat als je de weg opgaat deze ochtend je nog steeds rekening houdt met eventuele gladheid”, aldus een woordvoerster.