Nieuws/Binnenland
1712723097
Binnenland

Stichting tegen 5G haalt bakzeil in kort geding tegen Staat

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft de eis van stichting Stop5GNL om de invoering van het landelijke 5G-netwerk voorlopig te staken, van tafel geveegd.

De stichting was naar de rechter gestapt om de uitrol van 5G te stoppen, omdat de straling volgens hen gezondheidsrisico’s oplevert. Volgens de rechter is dat niet bewezen. Hij stelt dat de wetenschappelijke meningen uiteenlopen, en dat die discussie ingewikkeld is. De rechter kan enkel over het beleid oordelen, met een ’behoorlijke mate van terughoudendheid’. Hij heeft geen aanwijzingen om de wetenschappers die de Staat net als andere Europese landen vertrouwt, te wantrouwen.

De overheid is van plan in juni de frequenties voor het 5G-netwerk te veilen. De stichting eiste bij de rechtbank dat de overheid op zijn minst moet wachten op een rapport van de Gezondheidsraad dat in juli wordt verwacht. „De uitrol van 5G moet worden gestaakt totdat blijkt dat reële gezondheidsrisico’s uit te sluiten zijn”, zei de advocaat van Stop5GNL tijdens de zitting.

Volgens de advocaten van de Staat houdt Nederland zich in het belang van de volksgezondheid ruimschoots aan de limieten die zijn vastgelegd in Europese telecomwetgeving. Anders dan de stichting beweert, zegt de overheid dat er geen wetenschappelijke basis is voor de stelling dat 5G-frequenties gezondheidsschade opleveren.

Rechter: ik twijfel niet aan ICNIRP

De rechter legde uit dat hij de Staat in het gelijk stelt. De Staat wijst vooral naar het Europese orgaan ICNIRP dat de blootstellingslimieten vaststelt, vertelde de rechter. Binnen die limieten is er volgens het instituut geen gevaar voor de volksgezondheid. „En ik zie geen aanleiding om te twijfelen aan de onafhankelijkheid van ICNIRP”, aldus de rechter, die zich ook beroept op het RIVM dat dezelfde richtlijnen aanvoert.

Blijken er toch gezondheidseffecten onder die limieten op te treden, dan zal de Staat ingrijpen, liet de rechter nog weten. „De uitrol is dus niet onomkeerbaar.”

Het Agentschap Telecom organiseert 150 metingen per jaar op publieke plekken waarbij de signalen van alle antennes in de buurt worden gemeten. Als er sprake is van te veel straling, wordt er gehandhaafd.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd