Nieuws/Binnenland
1712754
Binnenland

Film in de maak over zeilmeisje Laura Dekker

Laura Dekker

Laura Dekker

LOS ANGELES - Er komt een biografische film over Laura Dekker, het zogenoemde zeilmeisje dat in 2012 op zestienjarige leeftijd een solo-zeiltocht rond de wereld voltooide. Dekker (22) werkt samen met de Duitse regisseur Florian Cossen bij het maken van de film.

Laura Dekker

Laura Dekker

Het zeilmeisje maakte van augustus 2010 tot januari 2012 een reis van 27.000 zeemijlen (50.000 kilometer) met haar 11,5 meter lange tweemaster Guppy. De tocht begon in Gibraltar en het eindpunt was het eiland Sint Maarten. Ze was daarmee de jongste zeiler ooit die de solotocht rond de wereld voltooide.

In 2013 verscheen al een een documentaire (Maidentrip) over de zeiltocht van Dekker. Maar ze was het niet eens met de inhoud en uitte openlijk kritiek op Jillian Schlesinger, de maker van die film, meldt Hollywood Reporter. Dekker woont tegenwoordig in haar geboorteland Nieuw-Zeeland.

Lange strijd

Aan de recordpoging ging destijds een langdurige strijd met de Nederlandse autoriteiten vooraf. Ze zou met haar 14 veertien jaar destijds te jong zijn geweest om de school te verruilen voor een zeilboot.

Ze werd in 2010 door de rechtbank in Utrecht onder toezicht van Bureau Jeugdzorg gesteld toen zij aan de tocht wilde beginnen. Toen ze in juli 2010 kon aantonen dat ze onderweg alsnog onderwijs zou volgen, werd het toezicht door de rechter opgeheven en kon ze een maand later aan haar tocht beginnen.