Nieuws/Binnenland
1713034880
Binnenland

Schutter liquidatie Breda bekent schuld: ’Zo boos, dat ik op hem schoot’

Van der Linde werd aan de Lunestraat neergeschoten.

Van der Linde werd aan de Lunestraat neergeschoten.

BREDA - Corné R. (45) uit Sprundel heeft maandag bij de rechtbank in Breda alle schuld op zich genomen voor het doodschieten van Peter van der Linde (60) bij een café in Breda in januari 2017. Volgens hem kreeg hij geen opdracht van medeverdachte Piet S., zoals het Openbaar Ministerie denkt.

Van der Linde werd aan de Lunestraat neergeschoten.

Van der Linde werd aan de Lunestraat neergeschoten.

R. zei dat hij horloges had gegeven aan de Bredanaar om te verkopen. R. zou daar 50.000 euro voor krijgen. „Die avond zei hij dat ik niks kreeg. Toen werd ik zo boos dat ik op hem schoot.” Van der Linde werd met minstens veertien kogels beschoten en overleed vrijwel meteen.

De derde verdachte in deze zaak, David J., heeft in 2018 tegenover undercoveragenten bevestigd dat S. de opdrachtgever was. Die verklaring trok hij later weer in. Zelf had hij alleen zijn zwager R. naar het café gereden, verklaarde hij maandag over zijn rol.

Ondanks een urenlang verhoor, bleven alle drie de verdachten erbij dat ze geen plan hadden voor een liquidatie. Ook de verdenking dat S. zwijggeld zou hebben betaald aan R. om zijn mond te houden deden ze alle drie af als onzin. S. gaf wel geld aan R. toen deze in de gevangenis zat, maar dat zou alleen een „vriendendienst” zijn.

Voor de rechtszaak zijn zes dagen uitgetrokken. Dinsdag volgen het requisitoir en de strafeisen. Vanaf donderdag pleiten de advocaten van de drie verdachten. Wanneer de uitspraak is, is nog niet bekend.