Nieuws/Buitenland
1714107852
Buitenland

Kabinet valt uit elkaar

’Regering Libanon bijna gevallen’

Premier Hassan Diab tijdens een eerdere tv-toespraak.

Premier Hassan Diab tijdens een eerdere tv-toespraak.

BEIROET - De Libanese regering van premier Hassan Diab staat op het punt om af te treden, zei minister van Volksgezondheid Hassan Hamad maandag. De premier zal om 19.30 uur plaatselijke tijd een verklaring afleggen.

Premier Hassan Diab tijdens een eerdere tv-toespraak.

Premier Hassan Diab tijdens een eerdere tv-toespraak.

Libanese media meldden eerder maandag al het aanstaande vertrek van de premier en zijn kabinet. De regering-Diab zou anders een stemming in het parlement niet overleven.

Maandag en eerder waren al meerdere ministers uit Diabs kabinet opgestapt na de kolossale explosie die afgelopen dinsdag een belangrijk deel van de hoofdstad Beiroet verwoestte. Er vielen volgens de gouverneur van Beiroet meer dan tweehonderd doden. Naar schatting 6000 mensen zijn gewond geraakt en honderdduizenden zijn dakloos geworden. Volgens mediaberichten is de woede in Libanon over de explosie zo groot dat ook de rest van het kabinet snel het veld moet ruimen.

De oorzaak van de twee ontploffingen is niet bekend, maar het explosieve ammoniumnitraat dat de enorme schade aanrichtte, lag al jaren in de haven in een loods die daar niet geschikt voor was. Douane en havenautoriteiten hadden er vaak op aangedrongen het levensgevaarlijke spul weg te halen. Het was er opgeslagen omdat het door justitie in beslag was genomen.

Crisis

Nog voor de explosie verkeerde het land al in een diepe economische en politieke crisis die tot veel protesten heeft geleid. Betogers keren zich nu ook tegen de regering omdat ze die als nalatig en corrupt, verantwoordelijk houden voor de ramp.