Nieuws/Buitenland
1714742325
Buitenland

’Veelbelovend vaccin helpt ouderen tegen corona’

OXFORD - Een vaccin tegen het coronavirus van de Oxford University zou het immuunsysteem van ouderen dusdanig triggeren dat ze bestendiger zijn tegen de ziekte, blijkt uit een studie. Eerder bleek het middel ook te werken bij jongeren.

Ouderen zijn de grootste risicogroep als het om corona gaat. Met het nieuwe vaccin, dat zich in de derde klinische testfase bevindt, kunnen ook 55-plussers mogelijk beter beschermd worden door de aanmaak van antilichamen en T-cellen, na een ’robuuste’ stimulans van het immuunsysteem. Tienduizenden proefpersonen over heel de wereld testen het vaccin momenteel, aldus Britse media. De helft van hen krijgt een placebo.

Nederland heeft eerder via de EU zo’n twaalf miljoen doses van het vaccin besteld, op een totale order van 300 tot 400 miljoen vaccinaties. Via de EU heeft Nederland ook opties op andere kansrijke vaccins die momenteel worden ontwikkeld, bijvoorbeeld van Janssen Pharmaceutica. Zou het met dit Nederlandse bedrijf tot een contract komen, dan krijgt Nederland 7,8 miljoen doses.

Natuurlijke besmetting

Het middel wordt getest op mensen voordat ze op natuurlijke wijze besmet raken met het uit China overgewaaide Covid-19. Vervolgens wordt middels bloedtesten gekeken hoe het lichaam reageert op de longziekte. Het vaccin werkt voor zover bekend nog niet tegen het oplopen van een coronabesmetting, benadrukken de onderzoekers, maar de laatste testresultaten zijn wel hoopvol. Ook de kans op een verdere overdracht na het innemen van het vaccin wordt verder onderzocht, meldt de Britse zakenkant Financial Times.