Nieuws/Binnenland
1714897018
Binnenland

’Waardigheid van Nationaal Monument in geding’

Amsterdam verplaatst demonstratie met complotdenker Icke, protestbeweging stapt naar rechter

De Britse complotdenker David Icke zou komen spreken op de Dam.

De Britse complotdenker David Icke zou komen spreken op de Dam.

Burgemeester Femke Halsema verplaatst de fel omstreden demonstratie waarbij ’complotkoning’ David Icke zondag spreekt. Die zou plaatsvinden op de Dam, maar betogers moeten nu naar het Museumplein.

De Britse complotdenker David Icke zou komen spreken op de Dam.

De Britse complotdenker David Icke zou komen spreken op de Dam.

Icke staat bekend als antisemiet en Holocaustontkenner. Toch wil protestbeweging Samen voor Nederland hem een podium geven tijdens een ’vredesprotest’ in Amsterdam. Dit riep veel weerstand op. Dat Icke zou spreken op de Dam, bij het Nationaal Monument, vonden critici extra pijnlijk.

Halsema vindt de komst van Icke ’zeer ongewenst’ en zei eerder dat ’de waardigheid’ van het monument in het geding kwam. Ze vroeg de IND om te onderzoeken of de Brit toegang tot Nederland geweigerd kon worden.

Samen voor Nederland stapt naar de rechter omdat ze zondag alsnog wil demonstreren op de Dam in Amsterdam. „Het gaat om een vredesdemonstratie. Wat ons betreft is er geen betere locatie dan de Dam”, zegt Mordechai Krispijn namens de organisatie.

Tegendemonstraties

Ondanks al die kritiek, staat de toespraak van Icke zondag nog steeds op het programma. Maar niet langer op de Dam. Dat heeft ook te maken met drie aangekondigde tegendemonstraties. Een namens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en een georganiseerd door antifascistische activisten (waaronder ook Bij1 en Extinction Rebellion).

Halsema houdt ’sterk rekening mee dat wanordelijkheden kunnen ontstaan’. „Een politieoptreden in een dergelijke situatie op de Dam brengt extra risico’s met zich mee”, meldt de gemeente.

Het Openbaar Ministerie zal de toespraak nauwlettend in de gaten houden of er daadwerkelijke strafbare geluiden te horen zijn. Icke is onder andere bekend als verspreider van de ’reptielentheorie’, die volgens wetenschappers doordrenkt is van antisemitische symboliek.

Gotspe

Bij organisator Samen voor Nederland zijn verschillende organisaties aangesloten, waaronder Forum voor Democratie en Viruswaarheid. De partij BVNL van Wybren van Haga trok zich onlangs terug uit het protest, vanwege de komst van Icke.

Ook minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) haalde afgelopen weekend uit naar de komst van de complotdenker. „Het is een gotspe dat die man is uitgenodigd en dat hij daar, bij ons nationale symbool van vrijheid, zijn haat mag spuien”, zei ze.

Stap naar rechter

Organisator Mordechai Krispijn zegt dat de verplaatsing als een verbod voelt. Samen voor Nederland overweegt een stap naar de rechter om de demonstratie toch op de Dam te laten plaatsvinden.

Krispijn weet niet vooraf wat Icke van plan is te zeggen, maar is ervan overtuigd dat de Brit geen antisemiet is. „Ik ben zelf Joods, ik heb 21 familieleden verloren in de oorlog. Ik zou nooit een Holocaustontkenner uitnodigen.”

Samen voor Nederland overlegt vandaag of er inderdaad een rechtszaak komt, of dat ze bijvoorbeeld in plaats van te demonstreren gaan ’koffiedrinken’ op de Dam. Een derde optie is dat ze meegaan in de verplaatsing.

„Ik geloof dat niemand daar naartoe gaat om geweld te plegen. Ook niet de tegendemonstranten. Dat is voor niemand goed”, aldus Krispijn.