Nieuws/Binnenland

Fiscus wil uniforme regels voor zeer rijken

’Belastingdienst worstelt met foefjes allerrijksten’

Hollandse Hoogte

DEN HAAG - De Belastingdienst bekijkt of er eenduidige en strengere richtlijnen moeten komen voor zeer rijke Nederlanders. Dat meldt de Volkskrant op basis van documenten die de krant heeft gekregen door een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Een speciale afdeling bij de fiscus, het Programma Zeer Vermogende Personen (ZVP), blijkt aan te lopen tegen aangiftetrucs die specifiek zijn voor deze groep.

Hollandse Hoogte

Zo weten Nederlandse multimiljonairs hun belastingafdracht aanzienlijk te drukken door privékosten op te voeren als bedrijfskosten en die dan af te trekken. Maar wat als privé of zakelijk wordt gezien, hangt af van de coulance van de individuele belastingambtenaren, aldus de krant.

’Gesjoemel met superjachten’

Dilemma’s doen zich onder meer voor bij kosten voor het overdoen van het eigen bedrijf aan de kinderen en kosten voor beveiliging van zowel de ondernemer als diens huis en gezinsleden. Verder worstelt de ZVP-afdeling met gesjoemel met superjachten, schrijft de Volkskrant.

Eigenaars voeren zo’n groot schip op als bedoeld voor zakelijke doeleinden, bijvoorbeeld als charterbedrijf, terwijl het eigenlijk privébezit is. Zo kunnen ze een btw-korting opstrijken van soms miljoenen euro’s.

3600 zeer rijken

De groep zeer rijken in Nederland telt ongeveer 3600 mensen. Ze bezitten gezamenlijk een vermogen van 138 miljard euro, dat is gemiddeld 38 miljoen euro per persoon.