Nieuws/Binnenland
1716244
Binnenland

Commando’s vragen Kroon te zwijgen

DEN HAAG - Een aantal commando’s roept militair Marco Kroon op om zich niet meer in media uit laten over een incident in 2007 in Afghanistan waarbij Kroon iemand zou hebben gedood.

„Wij gaan ervan uit dat de majoor Kroon zich vooraf geen rekenschap heeft gegeven van de effecten van zijn uitlatingen. Wij rekenen erop uit dat hij dit vanaf heden wel doet om te voorkomen dat de levens van zijn collega’s (verder) in gevaar worden gebracht”, laten de commando’s weten via hun raadsman Michael Ruperti.

De commando’s herkennen zich niet in de uitlatingen van Kroon en „de door hem geschetste wijze van optreden”, stellen zij. Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de zaak. Het gaat om een incident tijdens een militaire operatie die geheim moest blijven.

Staatsgeheime operatie

De commando’s geven aan dat ze respect hebben voor Kroon, commando, officier en ridder Militaire Willems-Orde, maar volgens hen betekent dit niet dat hij namens het Korps Commando Troepen spreekt. „Wij staan niet achter zijn keuze om herhaaldelijk in media informatie te geven omtrent zijn vermeende gedragingen tijdens een staatsgeheime operatie.”

Zaterdag meldde deze krant dat hij destijds op inlichtingenmissie was in Kabul, en alleen of met collega’s in burgerkleding op pad ging.

Gevaar

Dat de uitlatingen van Kroon tot onrust onder commando's heeft geleid, bleek vrijdag ook al in het tv-programma Nieuwsuur (NOS/NTR). De redactie zag op verzoek van defensieminister Ank Bijleveld af van het uitzenden van een reportage, omdat anders mensenlevens in gevaar zouden worden gebracht. Nieuwsuur had onderzoek gedaan naar aanleiding van specifieke uitspraken van Kroon over het doden van een Afghaan in 2007. Militairen in een missiegebied zouden gevaar lopen als een aantal feiten en details worden bekendgemaakt.

Intussen werkt Kroon aan verfilming van zijn boek Danger Close over zijn tijd als militair in Afghanistan. Hij heeft Defensie gevraagd om medewerking, het ministerie bekijkt het idee.