Nieuws/Buitenland
1716329417
Buitenland

Israël wéér naar stembus: vierde keer in twee jaar tijd

TEL AVIV - Israëliërs moeten komend voorjaar voor de vierde keer binnen twee jaar naar de stembus. De coalitiepartijen Likoed en Blauw en Wit wisten dinsdag geen begrotingsakkoord te bereiken. De huidige Knesset wordt daarom automatisch ontbonden.

Een wetsvoorstel om de partijen van premier Benjamin Netanyahu (Likoed) en minister van Defensie Benny Gantz (Blauw en Wit) een week extra de tijd te geven, kwam in het parlement in Jeruzalem niet verder dan 49 van de 120 stemmen. Naar verwachting vinden er op 23 maart nieuwe verkiezingen plaats.

De coalitie tussen de rivalen Netanyahu en Gantz kende vanaf de start al problemen, maar recentelijk groeiden de spanningen. In het coalitieakkoord was overeengekomen dat de regering een begroting voor 2020 en 2021 zou vaststellen. Netanyahu wilde dat uiteindelijk toch niet omdat hij vanwege de coronacrisis alleen voor dit jaar een begroting wilde vaststellen.

Wisseling van de wacht

Critici stellen dat Netanyahu wil voorkomen dat hij in de komende herfst als premier plaats moet maken voor Gantz, zoals afgesproken in het coalitieakkoord.

Naast de problemen is er ook nog de strafzaak wegens corruptie die tegen Netanyahu loopt. Gantz beschuldigt zijn coalitiepartner ervan dat die alles doet om onder die rechtszaak uit te komen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop