Nieuws/Binnenland
1717057902
Binnenland

Teststraat Schiphol dicht vanwege schaarste testcapaciteit

SCHIPHOL - De coronateststraat op Schiphol gaat zaterdag alweer dicht door gebrek aan capaciteit. Dat blijkt uit een brief van minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

,,Halverwege augustus is door de GGD Kennemerland, in samenwerking met Schiphol en vier laboratoria, met bijstand van Defensie, op de luchthaven gestart met het testen van inkomende reizigers uit risicogebieden, ook al hebben zij geen klachten. Het RIVM onderzoekt nu welk effect het testen van reizigers zonder klachten heeft. Door de toenemende knelpunten in de labs is besloten om aan het aantal te testen reizigers een plafond te bepalen van 1200-1400 testen per dag. Deze proef wordt komend weekend afgerond. Daarna volgt een evaluatie om te kijken hoe het verder moet”, aldus De Jonge in de brief.

Volgens Schiphol is het onduidelijk wanneer de testmogelijkheid weer kan doorgaan. ,,Wij, de luchtvaart en de reisindustrie zien het liefst dat ook alle vertrekkende passagiers een laagdrempelige sneltest kan worden aangeboden. Maar dat is aan de regering en de GGD. Wij faciliteren slechts”, aldus een woordvoerder.

Toen de teststraat op 13 augustus openging, konden er zo’n vierhonderd mensen per dag worden getest. Onlangs werd al duidelijk dat door het capaciteitsprobleem op sommige plaatsen de teststraat op Schiphol niet kon doorgroeien of de openingstijden zou kunnen verruimen. De huidige openingstijden zijn van 06.00 uur tot 18.00 uur, iets waar in de Tweede Kamer veel kritiek op is omdat ook buiten die tijden vliegtuigen landen op de luchthaven.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop