1717726
Binnenland

Ruim 1200 deelnemers DNA-onderzoek Nicky

MAASTRICHT - Op de eerste dag van het DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen op zaterdag hebben zich 1225 mannen gemeld voor de afname van wangslijm. De politie liet zondag weten daarover zeer tevreden te zijn.

„We waren zaterdag ingericht op 1250 mensen. Dus de opkomst is zeker niet slecht”, zei woordvoerder Dick van Gooswilligen van het DNA-onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen. „Aan het eind van de rit gaan we kijken wat we doen met de mensen die zich niet hebben gemeld.” Dat is dus na 18 maart, want zolang duren de DNA-afnames nog.

De DNA-afnames van zaterdag zijn in dozen verzameld en administratief verwerkt. Vervolgens gaan ze naar het Nederlands Forensisch Instituut NFI voor onderzoek.

Mensen die zaterdag door privé-omstandigheden niet konden komen, kunnen zich ook zondag of een andere dag melden, aldus de woordvoerder.

Zondag gaat het onderzoek verder. „Er is weer sprake van een gestage toestroom”, zei de woordvoerder.

Voor het DNA-onderzoek zijn al 17.500 mannen uitgenodigd. Deze mannen wonen in Heibloem, de vroegere woonplaats van Nicky Verstappen, of vlakbij de Brunssummerheide, waar het 11-jarige jongetje in 1998 tijdens een jeugdzomerkamp werd vermoord.

Vanaf dinsdag valt bij nog eens 4000 mannen een uitnodiging in de bus. Dat zijn mannen die in 1998 rond de Brunssummerheide woonden maar inmiddels naar woonplaatsen buiten regio of provincie zijn verhuisd.

Momenteel zijn er zes DNA-afnamelocaties in Brunssum, Heerlen, Heibloem en Landgraaf. In de weekenden zijn die open tussen 10.00 en 18.00 uur, door de week van 13.00 tot 21.00 uur.

Zaterdag werd al duidelijk dat de animo voor deelname aan de DNA-afnames erg groot is. Volgens de politie is er bij de bevolking een sterk verlangen dat de bijna twintig jaar oude moordzaak eindelijk eens opgelost wordt.