Nieuws/Buitenland
1718093
Buitenland

Duizenden Russen herdenken vermoorde Nemtsov

MOSKOU - Vele duizenden mensen zijn zondag in Rusland de straat opgegaan om de drie jaar geleden vermoorde oppositieleider Boris Nemtsov te herdenken. De grootste betoging was in Moskou. Deelnemers riepen onder meer 'dit is ons land'. Ook noemden ze president Vladimir Poetin een dief.

In de mars liepen prominente leden van de oppositie als Ksenia Sobtsjak, Grigori Javslinkski en Alexej Navalni mee. Volgens de politie waren in Moskou circa 4500 mensen op de been. Getuigen repten van 15.000 betogers.

De Tsjetsjeense ex-militair Zaur Dadajev werd vorig jaar juli tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op de Nemtsov. De vier metgezellen van Dadajev werden veroordeeld tot straffen die varieerden van elf tot negentien jaar opsluiting in de gevangenis.

De familie van Nemtsov is ervan overtuigd dat de vijf niet de echte daders zijn, maar slechts pionnen van het werkelijke brein achter de aanslag: de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. Nemtsov werd in de nacht van 27 februari 2015 op een brug in de buurt van het Kremlin doodgeschoten.