Nieuws/Binnenland
1718680678
Binnenland

Gemeente Den Haag onderzoekt ’feest-demonstratie’ Duindorp: honderden bijeen

DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat bekijken wat er precies is gebeurd tijdens de demonstratie voor het behoud van vreugdevuren donderdag in de wijk Duindorp. Volgens de gemeente hebben organisatoren en politie deelnemers regelmatig aangesproken op de coronarichtlijnen. Er werd muziek gedraaid en gedanst, blijkt uit beelden. Mensen knuffelden elkaar en staken vuurwerk af: de diensten werden bekogeld.

Op het Tesselseplein in de Haagse wijk werd ondanks de coronazorgen een groot feest gehouden. Tientallen mensen stonden dicht op elkaar. Er was volgens woordvoerders geen sprake van een feest, maar van een „vooraf aangekondigde demonstratie.”

De Duindorpers demonstreerden voor het behoud van vreugdevuren. Na een massale vonkenregen tijdens de jaarwisseling van 2018 op 2019 mochten de vuren vorige jaarwisseling niet doorgaan. Dit jaar zouden ze in eerste instantie wel weer mogen, maar werden ze toch afgelast vanwege corona.

Feestje in Duindorp is officieel een demonstratie

Feestje in Duindorp is officieel een demonstratie

De hulpverlening in Den Haag kende ondanks het vuurwerkverbod een drukke nacht voor de hulpdiensten met incidenten waarbij brandweer, politie en hulpverleners veelvuldig in actie moesten komen. Ook werd er een aantal malen met vuurwerk gegooid naar hulpverleners en is een brandweervoertuig bekogeld met bakstenen.

Burgemeester Jan van Zanen, die in de nacht met koning Willem-Alexander in de stad op pad was om onder meer het multidisciplinair commandocentrum te bezoeken, is wel te spreken over het gedrag van de Hagenaars. „Goed om te zien dat veel mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep om thuis te blijven en oud en nieuw te vieren in kleine kring. Ik ben trots op alle vrijwilligers, politieagenten, handhavers, brandweerlieden en ambulancebroeders en -zusters die hun nachtrust hebben opgegeven om alles in goede banen te leiden.”

Tips of beelden? App naar onze Whatsapp-tiplijn. Zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952.