Nieuws/Binnenland
1719277
Binnenland

Artsen waarschuwen De Jonge voor gevaren

’Hé minister, pas op voor de zonnebank!’

Hugo de Jonge is zeker niet ’kleurloos’.

Hugo de Jonge is zeker niet ’kleurloos’.

DEN HAAG - De Nederlandse dermatologen hebben minister Hugo de Jonge dringend geadviseerd om de zonnebank af te zweren. De bewindsman, verantwoordelijk voor volksgezondheid, ’bekende’ vrijdag in de talkshow Jinek dat hij met enige regelmaat onder de zonnebank gaat liggen. „Zeer onverstandig en gevaarlijk”, reageert de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

Hugo de Jonge is zeker niet ’kleurloos’.

Hugo de Jonge is zeker niet ’kleurloos’.

De vereniging pleit al jaren voor een verbod op zonnebanken. Volgens directeur Frans Meulenberg zorgen zonnebanken voor zeker vierhonderd extra gevallen van melanomen in ons land. „En Nederland is al koploper met huidkanker.” Een melanoom is de dodelijkste vorm van huidkanker.

Er gaat nog een formele brief naar minister De Jonge, en die gaat gepaard met een uitnodiging voor een controle van de huid op de Nationale Huidkankerdag op 2 juni. Dermatoloog en NVDV-voorzitter Colette van Hees: „Tijdens deze dag nodigen we iedereen uit die een verhoogd risico loopt op huidkanker om zijn huid te laten checken. De minister valt met zijn zonnebankbezoek zeker in de risicogroep. We gaan hem persoonlijk uitnodigen.”