Nieuws/Buitenland
1721424
Buitenland

’Trump wil elke drugsdealer in VS executeren’

WASHINGTON - President Donald Trump zou naar verluidt met enkele ’zakenpartners’ gepraat hebben over zijn wens om ’elke drugsdealer in de VS’ te executeren. Dit meldt Axios.

Volgens het verslag van de site zou hij met vijf bronnen hierover hebben gesproken. De president zou vinden dat de softe aanpak van het drugsprobleem ’nooit gaat werken’ en kijkt dan ook met grote belangstelling naar de aanpak van Singapore. Daar teken je als drugshandelaar je eigen doodvonnis.

Een van de - anonieme - bronnen heeft aan Axios verteld dat Trump ’regelmatig grapjes maakt over het executeren van drugshandelaren’. „In China en op de Filipijnen hebben ze geen drugsprobleem. Daar heb je immers de doodstraf”, zou Trump gezegd hebben.

Kingpins

De president heeft persoonlijk toegegeven dat het schier onmogelijk zou zijn om een wet aan te nemen die een verplicht doodvonnis voor drugsdealers in de VS vereist, aldus het rapport van Axios. Volgens de bronnen zou hij regelmatig drugsdealers vergelijken met seriemoordenaars. Hij wil ze dan ook duidelijk maken dat ze moeten vrezen voor hun leven.

Kellyanne Conway, raadgever van Trump, reageerde op het rapport en argumenteerde dat de president zich ’alleen focust op drugsdealers met een groot bereik’ en vooral ’degenen die de opioïde fentanyl’ gebruiken.

„De president maakt een onderscheid tussen degenen die wegkwijnen in de gevangenis wegens laagdrempelige drugsdelicten en de kingpins die duizenden dodelijke doses fentanyl naar de gemeenschap brengen, die verantwoordelijk zijn voor veel slachtoffers”, reageerde ze volgens Axios.