Nieuws/Binnenland
1722525186
Binnenland

Amerikanen sturen extra militairen

Rutte: crisisoverleg over ambassade in Afghanistan

Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD) bogen zaterdag hun hoofd over de situatie in Afghanistan. Archieffoto.

Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD) bogen zaterdag hun hoofd over de situatie in Afghanistan. Archieffoto.

DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte heeft zaterdag crisisoverleg gehad over Afghanistan met de demissionaire bewindslieden Sigrid Kaag (minister van Buitenlandse Zaken), Ank Bijleveld (minister van Defensie) en Ankie Broekers-Knol (staatssecretaris van Justitie en Veiligheid). Op Twitter schrijft hij dat „alles in werking wordt gesteld om de veiligheid van onze ambassademedewerkers en tolken te waarborgen.”

Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD) bogen zaterdag hun hoofd over de situatie in Afghanistan. Archieffoto.

Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD) bogen zaterdag hun hoofd over de situatie in Afghanistan. Archieffoto.

Wat de precieze uitkomst van het overleg is, konden woordvoerders van de ministeries van Buitenlandse Zaken noch Defensie niet zeggen. Volgens hen zou daardoor de veiligheid van het personeel aldaar in gevaar kunnen komen. Wel kon een woordvoerder bevestigen dat de ambassade zaterdag nog open is.

Vrijdag maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken al bekend versneld ambassademedewerkers en lokaal personeel vanuit Kabul terug te halen. Een ministeriewoordvoerder kon toen niet zeggen om hoeveel mensen het ging. Ook kon hij niet zeggen hoeveel mensen er achterbleven.

Kaag zei vrijdag de ambassade in Kabul „zo lang mogelijk open te willen houden”, maar gaf aan dat dit onmogelijk wordt zodra de Taliban de stad hebben ingenomen. De radicaalislamitische strijders zijn de Afghaanse hoofdstad al tot 50 kilometer genaderd. Het is nog niet bekend of de ambassade helemaal sluit, of dat personeel verder werkt vanuit bijvoorbeeld Den Haag of het Pakistaanse Islamabad. In die stad heeft Nederland al een ambassade.

Verschillende landen, waaronder Noorwegen en Denemarken, hebben al laten weten hun ambassades te sluiten en hun medewerkers te evacueren. Duitsland beperkt het aantal medewerkers tot „een absoluut minimum.”

De Verenigde Staten sturen maximaal 5000 militairen naar Kabul om ambassadepersoneel en Afghanen die de Amerikanen hebben geholpen de Afghaanse hoofdstad veilig te laten verlaten. Dat zijn er 2000 meer dan eerder aangekondigd. Een deel is al gearriveerd. Vooral degenen die risico lopen door de opmars van de Taliban worden geëvacueerd, meldt het Witte Huis in een verklaring.

Biden heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gevraagd president Ashraf Ghani en andere leiders te steunen bij hun pogingen verder bloedvergieten te voorkomen en tot een politiek akkoord te komen. Hij tekent daarbij aan dat de Amerikaanse strijdkrachten en inlichtingendiensten in staat blijven terroristische dreigingen vanuit Afghanistan het hoofd te bieden. De Taliban is in Qatar, waar de partijen onderhandelen, te verstaan gegeven dat alle acties in Afghanistan die Amerikanen en hun missie in gevaar brengen op een krachtige reactie kunnen rekenen.

Eerder deze week zei Biden ’geen spijt’ te hebben van de terugtrekking van de troepen. De extremistische Taliban hebben inmiddels meer dan 20 van de 34 provincies in handen, evenals de grootste steden behalve Kabul.